langer studeren? Hier heb je een boete.

Studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun studie moeten 3000 euro boven op hun collegegeld betalen.

Terug van weg geweest

Opeens is hij er weer: de langstudeerboete, een plan van veertien jaar geleden. Studenten gaan nu duizenden euro’s bijbetalen als ze langer dan een jaar uit lopen met hun bachelor of master. Dat hebben de PVV, VVD, NSC en BBB samen afgesproken in hun hoofdlijnenakkoord. Stond dit in de verkiezingsprogramma’s? kort antwoord Nee.

Protesten

In 2010 stond de langstudeerboete ook in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte1. Dit leidde tot grote protesten in Den Haag. Na de val van dat kabinet in 2012 werd de boete met terugwerkende kracht afgeschaft. Toch had de boete wel effect. In 2012 haalden veel meer studenten op het hbo en op de universiteit hun bachelor- of masterdiploma dan in het studiejaar ervoor. Daar tegenover stond ook dat veel meer studenten stopte met hun studie, vanwege angst voor de boete.

Waarom?

Het is een bezuiniging op het hoger onderwijs. Het nieuwe Kabinet hoopt dat de studenten sneller gaan studeren zo dat ze sneller op de arbeidsmarkt terecht komen, want dat is weer goed voor de economie. Ze hopen met de boete ook motivatie te geven maar het is al bekend dat de boete voor het tegenover gestelde zorgt.

“Een klap in het gezicht van studenten”, zegt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) 

Prestatiedruk en stress

De druk die studenten voelen wordt nu maar groter. Ze hebben al zo veel dingen aan hun hoofd zoals studiekosten, de hoge huurprijzen, het tekort aan studentenhuisvesting, de hoge en langdurige prestatiedruk en de studieschuld. Zo’n boete zal de prestatiedruk allen maar om hoog gooien, fouten maken is bijna onmogelijk. Bovendien, zegt de LSVb, zouden financiële overwegingen nooit mogen meewegen bij het maken van een studiekeuze. “Een langstudeer boete is op jonge leeftijd een grote financiële klap die veel jongeren en hun ouders zich niet kunnen veroorloven. Deze maatregel treft juist de Nederlanders die dit kabinet zegt te beschermen.” 

Verzetten

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept daarom iedereen die zich zorgen maakt over de onderwijsplannen in het regeerakkoord om aankondigingen voor actie in de gaten te houden. “Jongeren zijn enorm geschrokken en bereid zich voor te verzetten tegen dit beleid dat een hele generatie treft”.