Vapen nog dodelijker dan je dacht

DoorKyara Ubink

23 mei 2024

Je hebt het vast wel eens gezien of je doet het zelf. Veel jongeren in Nederland vapen, maar weet je wel wat er allemaal in zo een vape zit? Er is onderzoek gedaan naar de stoffen in vapes en die zijn buitengewoon zorgelijk.

Nicotine, lood, ontsmettingsmiddelen zijn gevonden in vapes. RTL Nieuws stuurde vapes die ingenomen zijn op middelbare scholen naar een onderzoekslaboratorium in Liverpool. Wat naar voren kwam was dat er lood in de e-sigaretten zat. Wat helemaal niet in je lichaam hoort te komen.

“Als het zo je lichaam binnenkomt kan het leiden tot vertraagde hersenontwikkeling en een afname in iq”, zegt Remco Westerink op het RTL Nieuws, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht. “Dat is heel zorgelijk voor het ontwikkelend puberbrein”.

In bijna de helft van de vape exemplaren zit meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Wettelijk is 20mg/ml aan nicotine toegestaan in vapes. Één vape staat gelijk aan 200 tot 400 sigaretten, dus zeer waarschijnlijk dat je daar ernstige gezondheidsklachten door krijgt.

Een andere stof die is gevonden in het lab is formaldehyde, dit is een ontsmettingsmiddel wat in lage concentraties wordt gebruikt. Het is een vrij agressieve stof en het kan je cellen beschadigen. Het grootste probleem van formaldehyde is de kankerverwekkende eigenschap.

Stoppen

In 2023 had 21,7% van de jongeren (12-25 jaar) wel eens een vape gebruikt. Vape gebruikers van 15 jaar en ouder begonnen met het gebruiken van vapes om te stoppen met het roken van sigaretten, heeft de Eurobarmeter onderzocht. Net als het stoppen met roken, is het ook lastig om te stoppen met het gebruik van vapes.

Er is weinig wetenschappelijke literatuur beschikbaar over het stoppen met vapen, maar er zijn wel kleine onderzoeken naar gedaan.

  • In 2023 is een onderzoek gedaan naar manieren om te stoppen met e-sigaretten. Ze ontdekten dat apps en chatberichten, die persoonlijke steun geven, kunnen helpen. Deze steun zorgt ervoor dat mensen meer willen stoppen, vaker proberen te stoppen en ook echt stoppen met e-sigaretten.
  • Een Amerikaans onderzoek keek naar het stoppen met e-sigaretten. Ze vonden dat jongeren vaak graag willen stoppen. Voor volwassenen was dit verschillend: sommige willen stoppen, anderen niet. Jongeren willen stoppen voor hun gezondheid. Volwassenen willen stoppen om verschillende redenen, zoals geld besparen, minder stress en geloven dat ze kunnen stoppen.
  • In Canada hebben onderzoekers op een social media platform naar 1228 verhalen van mensen geluisterd die gestopt zijn met e-sigaretten. Ze ontdekten dat stoppen met e-sigaretten op veel manieren hetzelfde is als stoppen met roken, maar er zijn ook wat verschillen. E-sigaretten maken geleidelijk stoppen makkelijker doordat de nicotineconcentratie, frequentie en stroomvoorziening handmatig aan te passen zijn. 

Meer artikelen over vapen op malive