Onderschatten wij gezondheidsgevolgen van vapen?

DoorOde Brasz

20 september 2023 , ,

Veel studenten staan in weer en wind tussen de lessen door buiten te vapen. Terwijl er de laatste tijd veel nieuws naar buiten komt over tieners die zware gezondheidsproblemen oplopen door gebruik te maken van de E-sigaret. Trekken de studenten van het MediaCollege zich hier wat van aan? of blijven de studenten gebruik maken van de vape.

Een paar dagen geleden is naar buiten gekomen dat de Amerikaanse tiener Mason Middleton (19) zodanig verslaafd was aan vapen, dat hij scherpe steken in zijn borst kreeg. De artsen stelden vast dat Mason een ingeklapte linkerlong had en dat overmatig vapen dit heeft veroorzaakt. Mason waarschuwt nu op TikTok de gevaren van vapen: “Wat ik heb mee gemaakt was extreem pijnlijk”.

Toen de Amerikaanse tiener thuiskwam met hevige pijn in zijn borst probeerde hij de pijn te behandelen met ibuprofen en ging hij de volgende dag weer naar zijn werk. Enkele uren later kon hij de pijn niet meer verdragen en besloot hij naar het ziekenhuis te gaan. Röntgenfoto’s in het ziekenhuis wezen uit dat hij een ingeklapte linkerlong had. Mason is verder een gezonde jongen met een fysieke job in de bouw, waardoor de artsen “geen andere reden” voor de klaplong konden aanduiden dan vapen.

Mason deelt zijn verhaal op TikTok, dit maakt duidelijk indruk op zijn leeftijdsgenoten. Onder de hashtag #freethelungs gooien heel wat vapers hun vape weg.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pexels-marek-piwnicki-11032449-1024x683.jpg
p

Maar maakt dit verhaal ook indruk op de studenten van het MediaCollege? Daar gaan we achterkomen.

Pepijn, de concierge, vertelt dat hij veel studenten ziet vapen en roken op het schoolplein. Van de ernstige gevolgen waar sommige tieners onder lijden heeft de concierge nog niet gehoord, maar hij leek er wel van te schrikken. “Ik vind dat de school een anti rook campagne moet doen, want de drempel tussen sigaretten roken en gebruik maken van de E-sigaret ligt erg laag.” Zegt Pepijn.

Kian zit in het eerste jaar van de opleiding MediaProducer, hij zegt dat hij wel regelmatig vaped. “als ik een vape heb dan gebruik ik die wel veel”. Van de gezondheidsproblemen die tieners hebben opgelopen heeft Kian wel gehoord, maar dat schrikt hem niet af. “Ik heb die verhalen gehoord maar daar schrik ik niet van af, ik ben namelijk immuun.” Zegt Kian.

Tygo daarentegen schrikt wel van de verhalen over de gezondheidsproblemen van tieners, hij volgt de opleiding MediaRedactieMedewerker en verteld onderweg naar zijn les dat hij absoluut geen kanker wil, en daarom zwaar tegen vapen is. “De gezondheidsproblemen die sommige tieners krijgen is voor mij een factor dat ik niet vape, en ik heb astma.” Zegt Tygo.

https://www.instagram.com/malive.nl/?hl=en