De donkere kant van sociale media

DoorSophie Smit

20 september 2023

De kracht van woorden, negatieve reactie’s, helaas brengt sociale media ook dit met zich mee. Maar wat heeft dit voor invloed, en hoe gaan influencers hiermee om?

“Als iemand iets zei over mijn familie, kon ik echt woest worden!” Zegt gravinfluencer Eloise van Oranje. Eloise is van mening dat de nare reacties één van de vervelendste dingen van bekend zijn is, maar ook onbekende mensen krijgen ermee te maken. Toch kan ze het niet laten om te reageren op sommige haters. “Met een klein sarcastisch randje.” Volgens Eloise is de reactie daarna altijd: “O sorry, nee, ik bedoelde het helemaal niet zo.” 

Studenten

Pexels.com – Oladimeji Ajegbile

“Dik joch” dit kreeg student Tygo Gauw vroeger te horen onder zijn YouTube video’s. Hij zegt er nooit echt naar omgekeken te hebben, “ik vind het vooral echt weak dat mensen zo anoniem haat reactie’s plaatsen”.

“Mensen zijn gewoon jaloers” zegt Media Redactie student Madelief van Duijn. “Je hoeft geen aandacht van die persoon als je diegene niet mag, eigenlijk wil je zelf alleen maar aandacht.”

Beide studenten denken niet dat er een oplossing kan zijn om de haat recatie’s te kunnen vermijden. Maar ze vooral wel proberen te negeren.

Fatale gevolgen

Dat haat comments fatale gevolgen kunnen hebben, werd op 24 mei nog bewezen. Op die dag werd bekend dat Netflix-ster en worstelaar Hana Kimura op 22-jarige leeftijd was overleden. Hana deed mee aan de succesvolle Netflix-show Terrace House. De doodsoorzaak is onbekend, maar het heeft er alle schijn van dat Hana zichzelf van het leven heeft beroofd na online pesterijen op social media.

Achterlijke flikker

D66-leider Rob Jetten besloot op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, een filmpje te posten waarin hij hardop allerlei haat comments opleest. “K*nkerhomo”“Achterlijke flikker” of “Vieze pisnicht”: het zijn haatberichten die Rob dagelijks ontvangt op social media.

Tips

  1. Blijf kalm en reageer niet vanuit emotie. Het is begrijpelijk dat negatieve reacties je kunnen raken, maar het is belangrijk om een stap terug te nemen en niet in een negatieve spiraal te belanden.
  2. Blokkeer en rapporteer gebruikers die herhaaldelijk negatief zijn. Bescherm jezelf tegen schadelijke interacties.
  3. Focus je op de positieve reacties en steun van vrienden en volgers. Laat je niet ontmoedigen door een paar negatieve stemmen.
  4. Wees bewust van je eigen reacties en probeer altijd vriendelijk en respectvol te zijn. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.