Gaan we volgend jaar op water en brood leven?

DoorFien Dijkstra

20 september 2023

Op Prinsjesdag 2023 zijn de nieuwe financiële veranderingen voor het jaar 2024 bekend gemaakt. Sommige inwoners zullen tevreden zijn met de nieuwe veranderingen, Andere zullen zijn geschrokken en weten niet hoe ze volgend jaar moeten rond komen. Wat betekent dit voor de uitwonende studenten van het Mediacollege?

Deze veranderingen vinden plaats

Deze wijzigingen zullen veel impact kunnen hebben op de studenten. Er wordt 750 miljoen euro uitgetrokken voor een verhoging van de huurtoeslag. Dat betekent dat de huurtoeslag maximaal 416 euro per jaar omhoog gaat. De belasting op gas gaat ook omhoog daarentegen gaat de belasting op stroom weer iets omlaag. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik stijgt de energierekening hierdoor met ongeveer 90 euro per jaar.

Ook de zorgverzekering wordt duurder. Voor het basispakket betaal je volgend jaar gemiddeld 149 euro per maand. Dat is 12 euro meer dan dit jaar. De maximale zorgtoeslag gaat volgend jaar omlaag. Begin dit jaar is deze verhoogd naar 154 euro per maand. Maar komend jaar wordt deze terug gedraaid naar maximaal 127 euro. De accijns op tabak en alcohol wordt verhoogd. En de vermogende Nederlander betaalt volgend jaar wat meer belasting. Dit zijn een aantal veranderingen die invloed kunnen hebben op de studenten.

Impact op de studenten

Sibu van ’t Hof, student filmacteur vertelt: “Ik moet volgend jaar mijn manier van leven qua hoe ik nu leef gaan veranderen. Ik woon nu bijna 2 jaar lang op mezelf. Ik moet bijvoorbeeld gaan kijken voor een andere zorgpremie. En daar moet ik dingen van gaan schrappen waar ik dan niet meer voor verzekerd ga zijn omdat het te duur wordt.”

Ook vertelt de student het niet eens te zijn met de nieuwe veranderingen. “Het is oneerlijk dat een huishouden met niet veel inkomen nu nog meer moeten gaan betalen. Ik ga volgend jaar maar op water en brood leven, hahaha!” Veel studenten moeten meer gaan opletten waar ze hun geld aan gaan uitgeven. “Ik zal minder leuke dingen kunnen doen met m’n vrienden omdat ik ook nog geld moet overhouden om te sparen.”