Briljant fotograaf Erwin Olaf, ooit te gast bij MaPride

DoorJames Kollée

22 september 2023

Afgelopen woensdag verloor de wereld een van zijn grootste kunstenaars, Erwin Olaf. Een naam die synoniem staat voor innovatieve visuele storytelling, provocerende beelden, en een ongeëvenaarde passie voor sociale rechtvaardigheid.

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Terwijl we rouwen om het verlies van deze creatieve genie, willen we niet alleen zijn kunstwerken herdenken, maar ook het inspirerende moment waarop hij ons bezocht tijdens de Pride Week op het Mediacollege Amsterdam, waar hij zijn toewijding aan kunst, diversiteit en inclusie in de schijnwerpers plaatste.

Erwin Olaf’s leven en werk waren doordrenkt met emotie en diepgang. Zijn foto’s vertelden verhalen, riepen gevoelens op, en tartten de grenzen van de fotografie. Hij was niet alleen een meester in het vastleggen van licht en schaduw, maar ook in het vastleggen van de menselijke ziel. Hij gaf stem aan de onderdrukten en de gemarginaliseerden en gebruikte zijn kunst om belangrijke maatschappelijke kwesties aan te kaarten.

Tijdens de Pride Week op het Mediacollege Amsterdam, hadden we het voorrecht Erwin Olaf te mogen verwelkomen als een eregast. Zijn bezoek was niet alleen een moment van glans en glamour, maar ook van diepe betekenis. Het was een gelegenheid waarop hij zijn persoonlijke betrokkenheid bij de strijd voor gelijke rechten en acceptatie van LHBT+-gemeenschappen benadrukte.

Video: fragment uit MaPride, de reportage met Erwin Olaf.

Olaf’s werk, zoals zijn beroemde serie “Rain,” gaat dieper dan esthetiek. Het raakt de menselijke emoties en brengt onderwerpen als liefde, verlangen en verdriet op een indrukwekkende manier over. Zijn fotografie vertelde verhalen van hoop en verzet en diende als een krachtig middel om de samenleving bewust te maken van de uitdagingen waarmee minderheidsgroepen worden geconfronteerd.

Tijdens zijn bezoek aan het Mediacollege Amsterdam, deelde Erwin Olaf zijn ervaringen en inzichten met studenten en docenten. Hij sprak over de kracht van kunst om verandering te bewerkstelligen en moedigde jonge talenten aan om hun passie na te streven en hun stem te laten horen. Zijn nederigheid en vriendelijkheid maakten een diepe indruk op iedereen die hem ontmoette.

Erwin Olaf’s betrokkenheid bij de Pride Week was geen toeval. Hij was een fervent voorvechter van de LHBT+-rechten en gebruikte zijn kunst om genderdiversiteit en seksuele vrijheid te vieren. Zijn werk was een viering van liefde in al haar vormen en een krachtige boodschap van acceptatie en inclusie.

Een gedachte over “Briljant fotograaf Erwin Olaf, ooit te gast bij MaPride”
  1. Wat een mooie reportage was dat destijds. En wat goed om vandaag terug te zien. Prachtige laatste woorden ook van Erwin Olaf.

Reacties zijn gesloten.