Taylor Swift en Olivia Rodrigo veranderen het kaartverkoop systeem

DoorIsa Buskermolen

22 september 2023

Afgelopen donderdag zaten alle Olivia Rodrigo fans met klamme handjes voor hun scherm om een kaartje te bemachtigen voor haar GUTS world tour. Toch blijkt een kaartje bemachtigen moeilijker dan gedacht. Ticketmaster is gestart met een nieuw kaartverkoopsysteem. Of dit nou gunstiger is, is nog maar de vraag.

Hoe werkt dat nieuwe systeem nou precies? Laten we de kaartverkoop van Olivia Rodrigo als voorbeeld nemen. Voor deze kaartverkoop is het noodzakelijk om je van tevoren te registreren. Fans hebben zich op 17 september moeten inschrijven om überhaupt kans te maken op een kaartje. Dit is echter nog geen garantie op een ticket. Een dag van tevoren krijgen de gelukkige een toegangscode om hier aan deel te nemen. Krijg je die niet? Dan heb je gewoon pech. Toegangscodes zijn niet overdraagbaar, omdat die zijn gekoppeld aan je Ticketmaster account.

Olivia Rodrigo is niet de eerste artiest die heeft gekozen voor dit nieuwe systeem. De bekende artieste Taylor Swift heeft dit systeem bedacht. Het aankoopsysteem voor tickets is op verzoek van Taylor Swift zelf zo ingewikkeld gemaakt. De reguliere kaartverkoop van 2022 verliep niet zonder technische problemen, omdat iedereen tegelijk inlogde. Dus besloot Swift een pre-registratie in te voeren bij haar kaartverkoop, om fraude tegen te gaan en échte fans meer kans te geven op een kaartje.

Echter blijkt het nieuwe systeem van de kaartverkoop verre van foutloos te verlopen. Ondanks het feit dat er een selectie wordt gemaakt tijdens de pre-registratie, loggen er tijdens de verkoop nog steeds duizenden mensen tegelijk in op de website van Ticketmaster, wat alsnog tot haperingen en storingen kan leiden. Toch is dit nieuwe kaartverkoop systeem volgens NPO3 de nieuwe toekomst.

Ook een paar studenten van het Mediacollege Amsterdam zijn het niet eens met het nieuwe kaartverkoop systeem. “Je komt er heel moeilijk doorheen, omdat er gewoon heel veel gezeik is met die website. Als er te veel mensen op zijn, dan ligt hij er vaak ook gewoon uit. Dat is gewoon vervelend”, laat een student weten. “Het is eigenlijk vrij irritant, want ik zag net ook dat iemand voor elke toegang steeds dezelfde code moest invullen. Dan moet je weer wachten en dan weet je niet of wel of geen ticket hebt. Het andere systeem is gewoon beter”, vertelt een andere student.