“Ik durf niet meer door de schoolgangen te lopen”

DoorLieve Lagerwaard

23 september 2023

Gossip girl is terug! En niet alleen op Netflix. De populaire serie zorgt voor veel ophef op middelbare scholen: anonieme TikTok account’s die roddels verspreiden van leerlingen maar ook docenten. Scholen maar ook deskundige maken zich zorgen.

XOXO, Anoniem

Foto door cottonbro studio.

In de serie Gossip girl schrijft een anonieme blogger “Gossip Girl” roddels over scholieren op haar blog. Dit verspreid ze online waardoor iedereen het kan zien. Wat gebeurd er als volgt? de reputatie van de scholier gaat omlaag. De serie die inmiddels al 16 (!) jaar oud is, staat sinds kort weer op Netflix. Vandaar dat het een nieuwe doelgroep bereikt.

TikTok account’s die uit het niets opduiken met de naam Gossip Girl (naam middelbare school) Gaan viraal. De TikTok filmpje’s gaan als volgt: “Heb ik nou gehoord dat (naam leerkracht) gezoend heeft met een leerling voor een hoger cijfer?” en “Was meneer (naam) nou binnengelopen op brugklas kamp toen meisjes zich aan het omkleden waren?”. Dat citaat is van het inmiddels verwijderde TikTok account sjl (Sint Jans Lyceum) in Den Bosch.

Schade

Omdat de beheerder Anoniem is kan je lastig achterhalen wie dader is. Bedoelt als grapje, maar de schade kan permanent zijn. Zo vertelde een slachtoffer aan de NOS dat ze niet meer door de schoolgangen durft te lopen. Maar roddels verspreiden gebeurd al jaren: “Vroeger had je al roddelaccounts en fake accounts op Facebook en mensen die neppe dingen verspreiden onder iemand anders naam. Nu gebeurt het overal: op TikTok, maar ook Snapchat en Instagram.” – Jean Wiertz via RTL Nieuws.

Oplossing

Maar hoe zorg je ervoor dat de accounts verdwijnen en de roddels ontkracht worden? Scholen pakken het verschillend aan. Zo haalt de een er politie bij: het is namelijk een strafbaar feit om iemand in diskrediet te brengen. Maar de ander stuurt een mail naar ouders en leerlingen met daarin vermeld dat de dader zich moet melden. Maar of dat ook echt gebeurd is niet bekend.