EcoVogue: kunnen duurzaamheid en Fashion samen door één deur?

DoorJulie Scholten

24 september 2023

Je wilt het liefst elke dag stijlvol de deur uit, maar de Hollandse winter steekt daar soms een stokje voor. In een wereld waarin bewustwording over klimaatverandering en milieu-impact groeit, is duurzaamheid niet langer meer taboe in de mode-industrie. Geloof het of niet maar fashion en duurzaamheid kunnen toch samen door één deur en hier is waarom.

Foto: Pexels.com/nappy

Laten we beginnen bij het begin, want wat houdt duurzame mode eigenlijk in? Sustainable fashion, ook bekend als duurzame mode, is een benadering van mode die zich richt op het minimaliseren van de negatieve impact van de mode-industrie op het milieu en de maatschappij. Het doel van sustainable fashion is om kleding te produceren, te dragen en te consumeren op een manier die rekening houdt met zowel ecologische als sociale aspecten van duurzaamheid. De mode-industrie is een industrie die vaak met heftige chemicaliën en pesticiden werkt. Volgens het Wereldnatuur Fonds is de katoenindustrie goed voor het gebruik van 24% van de insecticiden en 11% van de pesticiden.

Gelukkig zijn er steeds meer mode merken die er voor kiezen om op een duurzamere wijze hun kleding te produceren So no worries duurzamere keuzes betekent niet gelijk dat je alleen nog maar basic en boring items in je kledingkast moet hebben hangen. Ook wij vinden fashionable de deur uit gaan een must. Dus wil je graag een duurzamere garderobe? Denk dan bijvoorbeeld eerst goed na over je aankopen en probeer jezelf tegen te houden om toch weer een nieuw jurkje of T-shirt te kopen. Hoe leuk dat nieuwe topje bij de Zara ook is en hoe graag je die nieuwe Adidas Samba schoenen ook wilt, bedenk dat eerst voor jezelf of je het nieuwe item wel nodig hebt.

Het lezen van het labeltje in je kledingstuk kan ook wonderen doen. Hier vind je standaard van welk materiaal je kledingstuk is gemaakt en waar het gemaakt is. Duurzame merken geven het vaak aan als het item is geverfd met plantaardige materialen, als het lokaal geproduceerd is, en hoeveel water je bespaart in vergelijking met een kledingstuk van een ander merk. Ben je nog onbekend met duurzame materialen voor je nieuwe garderobe? Geen zorgen wij helpen je een handje.

Biologisch katoen: Biologisch katoen wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en chemicaliën. Het is beter voor de bodem en het water, en het zorgt voor een gezondere werkomgeving voor katoenarbeiders.

Gerecyclede vezels: Materialen zoals gerecyclede polyester en gerecyclede katoen worden gemaakt van hergebruikte kleding of plastic flessen. Dit vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en vermindert de hoeveelheid afval.

Hennep: Nee, nee we hebben het niet over wiet maar over hennep. Hennep is een van de meest milieuvriendelijke vezels. Het groeit snel en heeft weinig water nodig, geen pesticiden en geen kunstmest. Hennepkleding is duurzaam en sterk.

Je duurzaam kleden hoeft niet boring te zijn trust us. Er zijn in Nederland een aantal webshops te vinden die duurzame items verkopen. We hebben ze op een rijtje gezet. Nee, je hoeft niet in een jutte zak rond te lopen om duurzaam en sustainable te blijven. Je fashionable en duurzaam kleden kan en dat maken deze merken waar.