‘Zuip jezelf niet kapot’

DoorRonald Hooijschuur

17 april 2024

Voor de Mental Health Week worden verschillende mensen geïnterviewd om te praten over problemen onder jongeren. Jolien Dopmeijer werkzaam bij het Trimbos instituut, weet alles over alcoholgebruik onder jongeren en kan daar alles over vertellen.

Jolien wilde van kinds af aan al juf worden, ze is naast projectleider voor studenten ook docent op de hogeschool. ‘Ik wist vroeger al dat ik met jongeren zou willen werken.’ ‘Ik ben 3 jaar geleden gepromoveerd bij het Trimbos instituut en ben al 16 jaar docent op de hogeschool.’

Alcohol

Het drinken van een biertje of wijntje onder jongeren is niet alleen van deze tijd. Waarschijnlijk zijn jouw ouders ook vroeg begonnen met drinken van alcohol. Het is daarom niet zo gek dat jongeren vroeg beginnen. Jolien: ‘Dat jongeren af en toe alcohol gebruiken is helemaal niet zo erg. Het is pas echt schadelijk als ze het veel gaan gebruiken om hun problemen weg te drinken. Het wordt eigenlijk als normaal beschouwd dat studenten drinken.’

Advies

‘Wat ik jongeren wil meegeven is dat ze iets zachter voor zichzelf moeten zijn en als je het lastig hebt dan moet je jezelf niet kapot zuipen, dat werkt niet, weet gewoon dat je er altijd over kan praten. ‘