Aangifte tegen Johan Derksen

DoorLindsay Le

12 april 2024 ,

Er is aangifte gedaan tegen Johan Derksen. Hij zei in zijn programma Vandaag Inside dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamude Hoop “geen echte Fries” is. In Vandaag Inside zei Johan Derksen. “Hij is toch geen Fries, kom op zeg” “Ik ben toch ook geen Surinamer?” Wat Derksen betreft had het Kamerlid geen recht om over de Friese taal te praten, omdat hij er niet is geboren.

Habtamu de Hoop is geboren in Ethiopië maar, hij werd toen na een paar maanden geadopteerd door Friese ouders. Daardoor spreekt en voelt De hoop zich als een fries.

De directeur van de Friese afdeling ( Mirka Antolovic ) heeft aangifte gedaan tegen Johan Derksen. Ze wil met de aangifte een duidelijke grens stellen. Morgen belt Mirka Antolovic met de politie om een afspraak te maken voor de aangifte. “Sinds gisteren hebben we 680 meldingen gekregen over de uitspraken van Johan Derksen.” “Zo’n 95 procent van de mensen zegt dat de uitspraken te ver gaan. Als kenniscentrum ga je stuiteren bij dit soort uitspraken over of iemand, op basis van zijn uiterlijk, wel of niet Fries is. En het is niet de eerste keer van Johan Derksen. Op een gegeven moment is het genoeg.’’

Geen aangifte

Habtamu gaat zelf geen aangifte doen. Wel vindt hij gereageerd erop met dat hij Fries is. Dat hij opgegroeid is op een boerderij. Friese ouders heeft. Dat hij kaatst, trekker rijdt en molk en stront schepte.

Deze opmerking had erg veel kritiek gekregen onder andere door onder andere van de Nationaal Coördinator Racismebestrijding, demissionair premier Mark Rutte en veel andere politici. Ook De Hoop zelf reageerde op de uitlatingen van Derksen.