Dienstplicht voor 17-jarigen: Een Nieuwe Generatie in Training

DoorLouisah Ranzijn

8 april 2024

Tweehonderd duizend jongeren die dit jaar 17 worden hebben deze week een dienstplichtbrief gekregen. Waarin staat dat ze zijn ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Sinds 1 januari 2020 geldt de dienstplicht ook voor vrouwen. Alle meisjes van 17 jaar krijgen een brief over de dienstplicht.

Veel jongeren in Zweden gingen de militaire dienstplicht in omdat ze dicht bij Oekraïne leven en daardoor meerdere mensen nodig heb in het geval van. Ook vinden jongeren het superleuk om een tussenjaar te doen door bij het leger te gaan.

De brief

Maar wat staat er nou eigenlijk in de brief?
“Deze brief gaat over je inschrijving voor de militaire dienstplicht en wat dat precies betekent. Lees deze brief goed. Als minister van Defensie schrijf ik een brief aan alle Nederlanders die dit jaar 17 worden. Daarom krijg jij deze brief. Je bent nu ingeschreven voor de militaire dienstplicht. In uitzonderlijke situaties, zoals een dreigende oorlog, kunnen de regering en het parlement de opkomstplicht weer instellen. In dat geval worden de dienstplichtigen eerst opgeroepen voor een keuring. Als dan blijkt dat iemand geschikt is, volgt daarna een oproep voor de militaire dienst.”

Wil je meer informatie lezen over de dienstplicht, check dan zeker het artikel van Keesje op MaLive.

Kijk ook op de site van het ministerie van defensie voor meer informatie.