Examen burgerschap, ook voor ons?

DoorRebecca Smit

8 april 2024

Het vak burgerschap krijgt nu een examen, maar geldt dat voor studenten die beginnen in 2026, of voor studenten die slagen in 2026? Nicolette Rodenburg, woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs liet aan MaLive weten dat dit examen geldt voor studenten die starten in het studiejaar 2026/2027.

De MBO Raad is ontevreden met het nieuws over het examen burgerschap. ”Onbegrijpelijk dat mbo-studenten wel zo’n examen moeten afleggen, terwijl dit niet van studenten in het hoger onderwijs wordt verlangd”, zegt Adnan Tekin op de site van de mbo Raad. Tekin is voorzitter van de MBO Raad. Het klopt inderdaad dat hbo-studenten geen examen hoeven te doen in het vak burgerschap, dit stoort Adnan Tekin enorm. Tekin vindt dat het beoordelen wie wel of niet een goede burger is, geen recht doet aan het vak. Het vak moet gaan over individuele groei van de studenten. Volgens de Onderwijsinspectie is dit idee vaag en vrijblijvend, zo zou je dit examen kunnen invullen met een portfolio.

Burgerschap gaat over het leren van sociale en maatschappelijke vaardigheden. Deze vaardigheden leer je dan toe te passen in het dagelijks leven, denk aan financiën of sociale vaardigheden. Dit vak krijgen wij hier op het Mediacollege ook. Hierbij leren wij over dingen zoals religie en omgaan met geld. Hier komt dus een examen in, eerder is er een Instagram reel gemaakt over dit onderwerp. De meningen van studenten verschilde heel erg. De meesten vinden het examen niet erg. Er zijn ook studenten die het minder fijn zouden vinden, want dan ligt er nog meer druk op de studenten.

Gelukkig hoeven deze studenten zich geen zorgen maken, want het examen komt niet voor hen. Studenten geven aan dat zij dit examen zouden halen als wij hem ook moeten maken, maar voor ons is dat niet van toepassing. Tenzij je in het leerjaar 2026/2027 nog een mbo-opleiding gaat volgen.