Wie gaat de Premier League winnen?

DoorCas Roode

5 april 2024 ,

Het einde van dit voetbalseizoen is in zicht, Maar de voetbalfans in Engeland zijn zeker niet uitgekeken. Welk team mag de titel dit jaar omhoog hijsen?

Dit seizoen is het in de Premier League erg spannend. Al sinds de seizoenstart vorig jaar werden er verschillende voorspellingen gedaan, maar dit hadden de meeste fans niet verwacht.

Podiumplekken

Liverpool, Arsenal en Manchester City vormen nu de top drie in Engeland, Maar blijft dat ook zo? Over acht wedstrijden mag een van de drie clubs zich landskampioen noemen. Dan zullen we eindelijk weten wie er bovenop dat podium staat.

Op dit moment staat Liverpool bovenaan met 70 punten, Daaronder staat Arsenal met 68 punten en daar weer onder Manchester City met 67 punten. Dat is een verschil niet groter dan drie punten, wat betekent dat een slechte wedstrijd er voor kan zorgen dat de titel zo uit je handen glipt. Zoals het vorig jaar misging met Arsenal, maar daarover later meer.

Succesvol

Liverpool werd vorig seizoen vijfde in de Premier League, en verrassend genoeg werd Newcastle United toen vierde. Liverpool moest dit seizoen daarom in de Europa League spelen, maar daarin geldt de club nu als de grote favoriet. Die goede vorm hebben ze in de Premier League vastgehouden, want als het seizoen nu zou eindigen zouden ze voor het eerst sinds seizoen 2019/20 weer tot competitiewinnaars bekroond worden. Trainer Jürgen Klopp stopt na dit seizoen, dus hopen de fans van Liverpool dat hij kan afsluiten met de trofee van de Premier League.

Arsenal staat net als vorig jaar weer tweede in de Premier League, en heeft ze een achterstand van twee punten. Maar dat hadden ze liever anders gezien. De rode Londenaren stonden vorig seizoen namelijk 93 procent van het seizoen bovenaan, maar uiteindelijk haalde Manchester City ze toch in nadat Arsenal een paar slechte wedstrijden achter elkaar had gespeeld.

Vreemd record

Daarmee heeft Arsenal nu een vreemd record te pakken. Niet eerder stond een club zo lang bovenaan in de competitie om uiteindelijk toch met lege handen te staan. In de top vijf van dat klassement staat Arsenal er al vier keer in en Liverpool één keer.

Maar ‘The Gunners’ zijn nog niet uitgevochten: het laatste kampioenschap was terug in 2003/04. Dat is ontzettend lang geleden, maar dat was ook het seizoen dat Arsenal niet had verloren in de competitie. Dit ‘Invincibles’ seizoen is nooit meer nagedaan en als eerbetoon kreeg Arsenal een gouden trofee met een zilveren kroon in plaats van de traditionele zilveren trofee met gouden kroon.

Foto: Jason Jones

Manchester City is derde in de competitie met drie punten achterstand, en ze wonnen de laatste drie keer de competitie. De voetbalclub heeft wel wat met dit nummer, want vorig seizoen wonnen ze ook de ’treble.’

‘The Citizens’ weten wel hoe je een landskampioenschap pakt met een spannende show, vorig jaar stonden ze heel lang onder Arsenal, maar toch wisten ze bovenop te komen. En het jaar daarvoor was het al helemaal spannend. Manchester City kwam op de laatste speeldag op 0-2 achterstand tegen Aston Villa, maar uiteindelijk wonnen ze in het laatste kwartier met 3-2 en hadden ze met een punt verschil met Liverpool toch de titel te pakken.

Andere competities

In andere competities is het een stuk minder spannend, in Duitsland heeft de coach van Bayern München al gezegd dat de titelrace voorbij is. Bayer Leverkusen is nu al 40 wedstrijden ongeslagen en gaat hoogstwaarschijnlijk de Bundesliga winnen. Ook in Nederland is de spanning eraf, PSV staat stijf bovenaan en was ook op weg naar een ongeslagen seizoen, totdat NEC Nijmegen met 3-1 won van de Eindhovenaren. Jasper Cillessen stopte toen ook een penalty, terwijl hij er om bekend stond die nooit te pakken.

Niet verrassend is natuurlijk de Franse competitie Ligue 1, daar staat PSG met twaalf punten bovenaan. Ook in Spanje lijkt het voorbij, daar is Real Madrid de koploper terwijl FC Barcelona er met 8 punten achteraan rent. Girona leek het tempo ook bij te houden, maar is uiteindelijk toch naar de derde plaats gezakt. In Italië word er ook alvast een feestje gevierd, daar staat ‘het ongeslagen in 2024’ Inter Milaan lachend bovenaan met 14 punten.

De laatste speeldag van de Premier League is op zondag 19 Mei (o.a. te zien op Viaplay)

Foto: Peter Woods Leicester City’s ‘krankzinnige’ Premier league titel in 2015/16

2 gedachte over “Wie gaat de Premier League winnen?”
  1. Very informative Cas, thank you very mutch. Keep up the good work!

Reacties zijn gesloten.