Toch nog hoop op Nederlands succes in Europees Voetbal? 

DoorCas Roode

15 maart 2024

Gisteravond was te zien hoe de laatste Nederlandse club in Europa (Ajax) met 4-0 werd uitgeschakeld. Maar niet al het Nederlands succes is verloren. Hoe zit dat dan?  

Alle Nederlandse clubs zijn nu officieel uitgeschakeld uit de Europese competities. Maar dat betekent niet dat alle Nederlanders uitgespeeld zijn. Er zijn namelijk nog Nederlanders actief bij buitenlandse clubs, En die maken nog wel kans op een Europese clubtitel. 

Uitgeschakeld

De vier Nederlandse clubs Feyenoord, PSV, Ajax en AZ zijn nu allemaal uitgeschakeld. In de Europa League ging Feyenoord voor de derde keer weer ten onder in een Spannende wedstrijd tegen het beruchte AS Roma. Deze wedstrijd werd toen na de extra tijd verloren met penalty’s.

Een team dat de penalty’s helaas niet haalde was PSV. In de eerste wedstrijd tijdens de Champions League eindigde het met een gelijkspel tegen Borrusia Dortmund. Maar afgelopen woensdagavond begon het meteen al met een drama, PSV kwam na 3 minuten op 1-0 achterstand (snelste tegengoal voor PSV in Europa sinds twintig jaar). PSV werd steeds beter, maar door een fout maakte invaller Marco Reus laat in de wedstrijd 2-0.

Aston Villa

Voor AZ was het in de groepsfase al klaar, ze werden toen derde omdat Legia Warschau en – de favoriet om te winnen – het Engelse Aston Villa boven AZ eindigde. Aston Villa heeft niet alleen AZ uitgeschakeld in de Conference League, Want ook Ajax werd door het team uit Birmingham verslagen.

Dat Ajax eruit zou vliegen door hun wisselende vorm was niet onverwacht, maar Ajax verraste toch positief in de eerste wedstrijd. Het werd 0-0 in Amsterdam, met een beetje hoop op een succesverhaal. De keeper van Ajax kwam het doel uit en forceerde een hoekschop, maar daarna ging het helaas fout. De spits van Aston Villa (Ollie Watkins) die eerder geblesseerd raakte maakte de 1-0. En dat was helaas niet het laatste doelpunt wat de Engelse club. Ajax moest er in totaal 4 incasseren, waarmee het klaar was voor de Nederlandse clubs. 

Buitenlands succes

Maar de droom voor een Europese titel is niet voor elke Nederlander verloren. Er zijn om precies te zijn nog achttien Nederlanders die een Europese droom waar kunnen maken. Memphis Depay, Frenkie de Jong, Nathan Aké, Matthijs de Ligt, Donyell Malen, Ian Maatsen, Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Hans Hateboer, Mitchel Bakker, Tijjani Reijnders, Rick Karsdorp, Virgil van Dijk, Cody Gakpo, Ryan Gravenberch, Jeremie Frimpong, Jayden Oosterwolde en Bjorn Meijer kunnen hun teams en de Nederlanders nog trots maken.  

Volgens kenners maken Virgil van Dijk, Cody Gakpo en Ryan Gravenberch de meeste kans in de Europa League omdat hun team Liverpool FC de favoriet is. Ook Nathan Aké maakt grote kans, die kan de Champions League voor de tweede keer (op rij) winnen, na het succes van Manchester City in de vorige editie.

Strijdlust

Memphis Depay liet ook zijn sterke kant zien in de Champions League afgelopen woensdag. Atletico Madrid kwam in de eerste wedstrijd op achterstand tegen Inter Milan, maar Atletico wist de tweede wedstrijd tot penalty’s te spelen met behulp van een doelpunt in de laatste minuten van Memphis Depay. De wedstrijd eindigde 2-1 voor Atletico (2-2 met vorige wedstrijd). Tijdens de penalty’s schoot Depay hem strak in de bovenhoek. Mede dankzij hem gaat de Europese droom voor Atletico Madrid door en zorgt Depay ervoor dat de drie Nederlanders van Inter Milan (Davy Klaassen, Denzel Dumfries en Stefan de Vrij) niet naar de volgende ronde mogen.

Voor Frenkie de Jong is het ook nog afwachten of hij veel gaat spelen in de volgende ronde(s) van de Champions League, hij is namelijk geblesseerd. Welke Nederlander ga jij het meest aanmoedigen? 

Wedstrijden

Vandaag werd vanaf 12:00 bekend welke teams tegen elkaar moeten strijden om de volgende ronde te bereiken, namelijk de kwartfinales. Die gaan van start in april, Vanaf dan gaan de 8 overige teams in de drie overige competities (24 teams in totaal dus) strijden voor de halve finale, met als uiteindelijke doel de finale die op zaterdag 1 juni 2024 word gespeeld in het Wembley stadion in Engeland.

Vanaf volgend seizoen (2024/25) gaat er ook veel veranderen in de groepsfase van de Europese competities van UEFA. er gaan dan 36 teams meedoen i.p.v. 32, en veel fans vinden dat jammer. De voetbalkenners vinden dat UEFA dat doet om meer wedstrijden te organiseren en dus meer geld te verdienen. De ronde’s na de ‘groepsfase’ zoals de kwartfinale, de halve finale en de finale blijven hetzelfde.

Wembley stadion, Champions League finale 2013 Foto: Radoslaw Rafael Zak