Is thuiswerken het nieuwe normaal?

DoorSofie van Veen

15 maart 2024 , ,

Sinds corona, wat inmiddels al 4 jaar in Nederland is, werken er steeds meer mensen thuis. Veel mensen dachten dat ze na de pandemie weer terug zouden gaan naar het kantoor, maar dat blijkt heel anders. 

Veel mensen vinden het fijn dat ze niet zo vroeg op moeten, bijvoorbeeld dat ze een reistijd van 1 uur hebben maar nu alleen naar hun laptop moeten. Mensen kunnen ook tijdens hun pauze lekker op hun balkon zitten van plaats achter hun bureau of ze ruimen het huis op tijdens werktijd. 

Digitale ontwikkelingen 

Tijdens corona was vooral Zoom heel populair en natuurlijk Teams. Een berichtje op Teams sturen is toch net iets sneller dan een mail. Ook kan je op Teams makkelijk bestanden sturen bellen etc. Zoals je ziet zijn deze programma’s al helemaal aangepast aan het thuiswerken. Dat maakt het heel makkelijk voor de thuiswerkers. 

Veel mensen die thuiswerken krijgen problemen om werk en privé gescheiden te houden. Ze raken eerder afgeleid. Niet alleen jij, maar vast ook je partner werkt dan thuis. Je praat dan bijvoorbeeld door elkaars meeting heen of jij hebt geen meetings, maar je partner wel en kan je niet goed concentreren. Ook zie je minder je collega’s dus minder sociale contacten.

Kantoor

Ontzettend veel kantoren staan hierdoor leeg. Alleen de panden kunnen niet naar woningen, omdat bij veel bedrijven moeten de mensen gewoon éen of twee dagen naar kantoor komen en dat kan niet zonder gebouw. Uit cijfers van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat het aantal lege vierkante meters in het laatste kwartaal van 2023 met 6 procent is toegenomen. In totaal staat een kleine 4 miljoen vierkante meter aan kantoren leeg, ruwweg 800 voetbalvelden.

Sommige kinderen vinden het juist supergezellig dat hun ouders thuis werken anderen vinden het superirritant. Zo zegt een mede student dat ze het vervelend vindt als haar ouders altijd thuis zijn. Terwijl een andere student het juist superfijn vindt. “Zo wordt de hond uitgelaten en de was gedaan en kan ik lekker met ze praten”.