Dromen van een betere nachtrust

Uit diverse onderzoeken blijkt dat jongeren tegenwoordig slecht en kort slapen. Dit heeft meerdere oorzaken. Piekeren, over bijvoorbeeld school en mediagebruik zijn de twee voornaamste redenen.

Blauw licht

Het is geen nieuws dat gebruik maken van je mobiele telefoon voor het slapen gaan slecht voor je is, maar waarom is dat en hoe heeft het precies invloed op je slaap? Het blauwe licht dat uitstraalt vanaf je telefoon heeft effect op ons bioritme en ogen. Het blauwe licht van het scherm onderdrukt de productie van melatonine, het slaaphormoon. Melatonine zorgt voor ons bioritme. 

Als je voor het slapen op je telefoon gaat wordt je alertheid verhoogd door het blauw licht en daardoor word je minder slaperig en juist meer geconcentreerd. Tegenwoordig heb je gelukkig meerdere manieren om dit blauwe licht te filteren, dit kan met brillen die glazen hebben om blauw licht tegen te houden, maar ook veel apps die je op je smartphone kan downloaden bevatten de mogelijkheid om dit blauwe licht te filteren.

Procrastonation

Natuurlijk is media niet de enige oorzaak van slaapgebrek, ook piekeren blijkt een belangrijke oorzaak te zijn, een interessant fenomeen wat met piekeren en media gepaard gaat is Revenge bedtime procrastonation. Dat is een ingewikkelde naam voor een veel voorkomend probleem: Je weet dat je moet slapen omdat je de volgende dag anders veel te moe bent, maar je blijft je slaap uitstellen. 

In deze maatschappij zitten onze dagen ontzettend vol met werk of school, dus als je in de avond eindelijk tijd voor jezelf hebt, wil je de tijd die je hebt gemist inhalen, dit gebeurt dan meestal in de nachturen. Dit kan leidt naar slaaptekort en slaaptekort kan op lange termijn tot gezondheid klachten leiden.

Tijd voor verbetering

Nu wil je natuurlijk ook weten hoe je van die korte nachten afkomt en hier zijn zeker oplossingen voor: 

  • Een hele belangrijke tip is routine, probeer elke avond om dezelfde tijd naar bed te gaan en elke ochtend om dezelfde tijd op te staan
  • Zorg dat je in iedergval 1 uur voor dat je gaat slapen niet meer wordt blootgesteld aan blauw licht.
  • Creëer je eigen nachtroutine, bijvoorbeeld: eerst douchen, dan een boekje lezen… etc.
  • Zorg dat je slaapkamer opgeruimd en rustig is, zodat je comfortabel in slaap kan vallen.

Dus slaap lekker!