Steeds meer jongeren in de criminaliteit

De leeftijd waarop jongeren het criminele pad opgaan wordt steeds jonger. Het gaat hier al om leeftijden van 12 tot 22 jaar. Uit een onderzoek van de NOS bleek dat de criminaliteit de afgelopen tien jaar is gehalveerd, maar dat de misdadigers steeds jonger worden.

In het begin van 2024 zijn er in Rotterdam vier tieners van tussen de 14 en 19 jaar opgepakt vanwege drugs uithalen. Het ging hier om drie jongeren van 14, 15, 17 en 19 jaar. Dit is geen goed begin in je leven als je zo jong bent.

Van de tweehonderd jonge uithalers was vorig jaar 63 procent jonger dan 23 jaar. In 2022 steeg dit naar 45 procent. Het gaat bijna altijd over de illegale cocaïnehandel.

Jongeren in de misdaad

In 2023 op 10 januari werd een 15-jarige jongen op een gewone schooldag, in verband met een woningoverval twee weken eerder, een wit busje ingetrokken, vastgebonden en geblinddoekt.

De jongen werd urenlang op de snelweg ondervraagd over de locatie van het geld en wie de daders waren. De daders wilden weten wie de overvallers waren en waar hun 200 duizend euro was.

Wat bleek was dat de jongen voor vierduizend euro de locatie van het geld aan de overvallers had gegeven en hem dit uiteindelijk bijna zijn leven kostte. Binnenkort wordt uitspraak gedaan in de rechtzaak tegen de kidnappers.

https://nos.nl/artikel/2489162-criminelen-niet-steeds-jonger-plegen-ook-geen-zwaardere-delicten
https://nos.nl/regio/groningen/artikel/313456-steeds-meer-jongeren-uit-het-noorden-in-de-zware-criminaliteit-heftig-en-zorgelijk