Wat is het geheim achter de megahits van het Songfestival!

Begin mei is het weer zover: Het Eurovisie Songfestival. Dit jaar vertegenwoordig Joost Klein ons kleine kikkerlandje in Malmö met zijn gabberpop. Europapa staat inmiddels op plek zes bij de wedkantoren en de verwachtingen van zowel Nederland als Europa zijn enorm, maar wat maakt een Songfestival hit nou eigenlijk zo iconisch en herkenbaar?

Euphoria, Arcade, Love Shine A Light, Waterloo, Ding-A-Dong en nog veel meer grote hits in deze wereld zijn bekend door het Eurovisie Songfestival, niet veel mensen weten dit maar toch zijn ze enorm in de hitlijsten van toen en nu… Je ziet vaak dat een nummer voor het liedjesfestijn bestaat uit meerdere onderdelen.

Het verhaal

Een diepe betekenis is meestal een groot onderdeel van een nummer. Loreen won afgelopen jaar met Tattoo, in het nummer zingt zij over het afscheid nemen van een geliefde, terwijl de liefde naar die persoon voor altijd voortduurt en Arcade van Duncan Laurence ging over ongeveer hetzelfde onderwerp. Beide nummers waren een daverend succes, maar een zielig verhaal is niet altijd volledige kans op winst. Zo won in 2021 Måneskin in Rotterdam met Zitti E Buoni wat de Italiaanse vertaling van ‘Zwijg en gedraag je’ betekent.

De show

Met een band op het podium staan waarvan de instrumenten van een vooropgenomen bandje komen en alleen de zang live is… Dat is typisch Songfestival. De show is naast een sterke track misschien wel het belangrijkste. Zo viel in Rotterdam Stefania namens Griekenland niet enorm in de smaak maar haar show gevuld met greenscreens dan weer wel. Waylon sloeg in 2018 volledig de plank mis om volledig buiten zijn solo comfortzone te stappen door met 4 dansers met neppe elektrische gitaren het podium op te stappen terwijl het nummer dit totaal niet nodig had, hij eindigde achttiende. Een jaar later had Duncan Laurence hetzelfde kunnen doen maar hij besloot zijn nummer toch te geven wat het nodig had: een leeg podium met alleen een piano, hemzelf en een lichtgevende bal waar heel veel om te doen was. De rest bleek geschiedenis en hij won na 44 jaar weer namens Nederland. Kortom: hou het simpel, overdrijf niet en blijf nuchter.

De muziek

Nu hebben we de belangrijkste dingen besproken maar wat is na de lyrics en show nog meer het allerbelangrijkste? De muziek. In 2022 won Oekraïne met een upbeat track die wel een diepe betekenis heeft en hetzelfde geld voor TOY van de Israelische Netta die vier jaar daarvoor de grote prijs won. Toch is het best tekenend dat rustigere liedjes winnen ongeacht de tekst. Portugal had een heel rustig liedje en ook Arcade staat bekend om de rustige opbouwende beat! Je ziet ook in de winnaars van afgelopen tien jaar een patroon: eens in de zoveel jaar wint een meer upbeat liedje en daarna weer een aantal jaar een rustigere track. Of Joost dit patroon gaat doorbreken moeten we in mei zelf ontdekken, veel mensen zijn in ieder geval zeer enthousiast!