Bedenker van animatieserie Dragon Ball overleden 

DoorCas Roode

8 maart 2024 ,

Vandaag werd bekendgemaakt dat de Japanse bedenker van wereldberoemde animatieserie Dragon Ball vorige week op 68-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.  

Akira Toriyama is inmiddels al begraven, een paar familieleden en vrienden mochten aanwezig zijn. De familie van Toriyama vraagt om geen bloemen of rouwgeschenken te sturen, “gezien zijn voorkeur voor kalmte”.  

Geschiedenis

Akira is geboren in Nagoya, 1955. Na de middelbare school begon Akira met het ontwerpen van advertentieposters, en op 23-jarige leeftijd kwam hij voor het eerst in aanmerking met de manga. Hij nam deel aan verschillende wedstrijden en maakte ook andere mangaseries, maar dat was zonder succes.  

Tot hij in 1980 een nieuwe serie bedacht, namelijk Dr Slump. Met deze serie pakte hij wel succes en ontving ook een prijs. Hij richtte met dit vroege succes het bedrijf Bird studio (het bedrijf achter Dragon Ball) op. Twee jaar later trouwde hij met een ander Manga artiest Yoshimi Katō. Er is niet veel bekend over zijn privéleven maar wel dat hij twee kinderen en een eigen personage Robotoriyama had. 

Populariteit

Dragon Ball is verreweg zijn bekendste werk. Dragon Ball is een Manga-serie die vanaf 1984 te zien was in een Japans tijdschrift met 519 hoofdstukken, Er werden wereldwijd meer dan 230 miljoen exemplaren verkocht, waarvan alleen in Japan al meer dan 150 miljoen. 

Het succes werd zo groot dat er ook films en boeken over werden gemaakt. Ook de tekenseries waren razend populair, waaronder Dragon Ball Z en Dragon Ball Super. Deze tekenseries zijn ook in Nederland te zien.  

Verhaal

Dragon Ball gaat over het hoofdpersonage een jongen genaamd Son Goku, die op zoek gaat naar magische ballen, de Dragon Balls. Goku probeert op deze manier de wereld te redden van een buitenaardse aanval.  

In oktober werd bekend dat Toriyama nog betrokken was bij het nieuwste deel van de tekenfilmreeks: Dragon Ball Daima. De eerste afleveringen zouden later dit jaar worden uitgezonden, maar het is nog onduidelijk wat zijn overlijden voor het project betekend. 

Foto: AldoSaga