Onderwijsinspectie: mbo’s moeten stagediscriminatie de kop indrukken

DoorMax Bosman

2 februari 2024

Scholen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hebben nog een te los beleid om stagediscriminatie te identificeren en tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. De Inspectie is in gesprek gegaan met het management, onderwijsprofessionals en studenten/docenten van 13 mbo-instellingen.

Allereerst is het een lastig onderwerp omdat sommige docenten en managers ontkennen dat stagediscriminatie veel voorkomt. Anderen geven echter aan dat de lage cijfers geen juist beeld geven. Inspecteur Roxanne L’Espoir zegt hierover in Trouw: “Dat het niet wordt gemeld, wil nog niet zeggen dat het niet voorkomt. Uit verschillende onderzoeken weten we namelijk dat het probleem bestaat.”

Wat is stagediscriminatie?

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. De een vindt iets onder stagediscriminatie vallen en de ander denkt er lichter over. “We zien dat er zelfs binnen scholen onenigheid over is”, zegt Annelies Opstraat, directeur Toezicht middelbaar beroepswijs van de Inspectie. Als voorbeeld noemt ze dat sommige bedrijven sneller de voorkeur geven aan hbo’ers, terwijl mbo’ers deze functie vaak ook prima kunnen vervullen. Ook zijn er studenten die gediscrimineerd worden op basis van afkomst. Zo vertelt de Marokkaans-Nederlandse mbo-student Jacob in NPO Radio 1-programma Nieuws en Co (NOS/NTR) dat werkgevers hem nauwelijks uitnodigen voor sollicitatiegesprekken.

Het Advies

Op basis van hun onderzoek stelt de inspectie 3 aanbevelingen voor. Ten eerste: maak stagediscriminatie herkenbaar. “Het is belangrijk om stagediscriminatie expliciet te benoemen als onderdeel van het beleid. Zo ontstaat duidelijkheid en is er ruimte voor een gesprek.” Ook is een sterke sociale norm tegen stagediscriminatie belangrijk.

“De communicatie moet beter zodat zowel leerbedrijven als studenten weten waar ze aan toe zijn. Zo weten bijvoorbeeld studenten welke stappen er ondernomen worden als stagediscriminatie voorkomt.” Ten slotte moet er een cultuur van veiligheid gaan ontstaan. De Inspectie adviseert besturen om te zorgen voor een veilige basis zodat studenten zich veilig voelen om stagediscriminatie te melden.

Meer weten over je rechten als stagiair? Lees het hier