Jouw favoriete liedje niet meer op TikTok?

DoorAmé Achthoven

2 februari 2024

Het muziekconcern Universal Music Group (UMG) dreigt zijn muziek van TikTok te halen. Het gaat dan om de nummers van een aantal bekende artiesten zoals Taylor Swift, The Weeknd, Ariana Grande en Lady Gaga.

TikTok zou niet bereid zijn om UMG eerlijk te betalen voor de muziekrechten. TikTok zou druk uitoefenen om een ongunstige deal te sluiten. Ook zou het bedrijf muziek creëren op zijn platform doormiddel van AI. De artiesten zouden daardoor vervangen worden.

UMG denkt dat het gevolgen kan hebben voor de artiesten en de componisten op hun label. De app is een eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, heeft meer dan 1 miljard gebruikers en die plaatsen vaak muziek onder hun filmpjes, waaronder dus ook van artiesten onder de hoede van UMG.

Niet positief voor TikTok

TikTok meldt dat de beschuldigingen van UMG onjuist zijn en dat het juist een belangrijk platform is voor het ontdekken en promoten van de artiesten van de muziekmaatschappij. “Het is duidelijk dat de acties van Universal niet in het beste belang zijn van hun artiesten, songwriters en fans”, meldt TikTok.

Muziek kan verdwijnen

Als de onderhandelingen klappen dan is niet meer mogelijk om nummers van grote artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, The Weeknd, Ariana Grande en Lady Gaga onder filmpjes te gebruiken. Ook je favoriete ster Harry Styles gaat dan verdwijnen. Als Universal TikTok inderdaad verbiedt om hun muziekcatalogus in de app te gebruiken, zal dat gevolgen hebben voor makers op de app.

Universal zegt dat ze vandaag al beginnen met muziek weghalen. Het weghalen van de muziek kan een paar dagen duren, want er staan miljoenen filmpjes met muziek op de app. Als het geluid bij een video is verwijderd, dan kun je een nieuw nummer kiezen om eronder te zetten. Helaas lijkt het dus echt te gaan gebeuren, wie weet komt er nog een oplossing. En anders kun je voorlopig niet je favoriete artiesten luisteren op TikTok.