Drugsbendes teisteren IJmuiden

In IJmuiden veroorzaken drugsbendes problemen. De afgelopen maanden waren er veel gewelddadige incidenten met wapens, zelfs overdag. Burgemeester Dales maakt zich hier zorgen over en heeft besloten om op vier locaties camera’s te plaatsen. Het is nog afwachten of dit de langdurige overlast zal verminderen.

In een brief aan de gemeenteraad van Velsen benadrukt burgemeester Dales dat drugscriminaliteit in IJmuiden een ernstig probleem is.

De brief

Uit de brief valt op te maken dat er sprake is van vijandigheid tussen drugscriminelen, die hun conflicten het liefst uitvechten op straat.

Meerdere malen werden er bij arrestaties wapens aangetroffen bij verdachten die worden gelinkt aan het criminele circuit.

Bevoegdheden politie

Gedurende de komende zes maanden heeft de politie in IJmuiden bevoegdheden gekregen om inwoners te fouilleren. Dit beleid wordt in gemiddeld een op de vijf gemeenten ingevoerd, volgens recent onderzoek, meldt EenVandaag.

Effect van het Beleid

Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter benadrukt dat hoewel het misschien minder effectief lijkt dan gerichte politie-inzet, het toch als een middel kan dienen, vooral wanneer er incidenten met vuurwapens plaatsvinden.

Burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen, waaronder IJmuiden valt, geeft aan dat hij liever niet tot deze maatregel had moeten overgaan, maar dat de drugs gerelateerde criminaliteit ernstig is toegenomen. Hij wijst op dertig recente incidenten met wapengebruik, variërend van kogels die op een woning zijn afgevuurd tot explosieven aan de deur en steekpartijen.

Doel van Bevoegdheden

Het doel van het fouilleren is met name om jongeren te ontmoedigen zich in de drugswereld te begeven en om onschuldige burgers te beschermen tegen geweldsincidenten. Het effect van deze maatregel is nog niet volledig duidelijk, hoogleraar Winter benadrukt dat het moeilijk is vast te stellen of het werkt.

Inwoners laten van zich horen

“Ik vind het dubbel, want IJmuiden is altijd zo geweest en nu pas wordt het gezien. Blij dat ze er iets aan doen maar vervelend dat dat nu pas is,” aldus student Steffan die in IJmuiden woont.

“Het heeft lang genoeg geduurd. Schandalig dat ze er nu pas werk van maken,” zegt Kim, ook een student die in IJmuiden woont.

Toekomstige verwachtingen

Burgemeester Dales zet zich in voor meer bevoegdheden voor politieagenten en een gemeenschappelijke aanpak. Hij stelt voor dat de politie zelf een inschatting maakt bij het fouilleren en benadrukt dat geformuleerde doelstellingen nodig zijn om het effect beter te kunnen meten.

Tot 1 augustus blijft IJmuiden aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dales is optimistisch dat de situatie tegen die tijd onder controle is en dat de maatregel kan worden opgeheven indien nodig, meldt NOS.