14-jarige jongen neergestoken: neemt geweld op scholen toe?

DoorMelissa Lee

23 januari 2024

Op een middelbare school in Helmond is er afgelopen maandag een 14-jarige jongen neergestoken door een leeftijdsgenoot. Volgens de directeur van de school is het incident ontstaan doordat zij ruzie hadden om een meisje. Zij heeft aangegeven dat de ruzie is begonnen op social media.

Een aantal uren na de steekpartij is de dader opgepakt. Hij is zelf geen leerling van de school maar heeft zijn slachtoffer opgewacht in het fietsenhok, waarna hij hem in zijn been heeft gestoken. De politie en ambulance waren snel ter plaatse en het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek hij niet ernstig gewond en mocht hij dezelfde avond weer naar huis. 

Vaker problemen op scholen

Dit is niet het eerste heftige incident dat plaatsvindt op een school. Het afgelopen schooljaar heeft de Onderwijsinspectie een ‘zorgwekkend’ aantal meldingen gekregen over psychisch en fysiek geweld dat toeneemt op scholen.

Het gaat onder meer om digitaal pesten en seksueel misbruik. Opvallend is dat de meeste meldingen van seksueel misbruik afkomen van basisscholen en het speciaal onderwijs. Digitaal pesten komt vooral voor op middelbare scholen. Volgens directies van verschillende scholen gaat het dan vooral tussen autochtone en allochtone jongeren.

Op scholen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden er bij controles steeds meer wapens gevonden, meldt ad.nl. Het gaat hierbij dan vooral om vlindermessen, machetes en pistolen. Mariette van Leeuwen is onderwijsbestuurder van zo’n dertig scholen die binnen het speciaal onderwijs vallen en laat weten dat ze in de afgelopen drie maanden meer incidenten heeft gehad dan in drie jaar tijd.

Het onderwijsbestuur stelt vast dat veel leerlingen bewapend naar school gaan door een onveilig gevoel en zich zo willen verdedigen. Doordat er veel steek incidenten zijn voorgevallen op scholen willen verschillende burgermeesters een messenverbod voor minderjarigen en boetes voor ouders van kinderen die tóch gewapend de straat op gaan.