2023: cancel baby’s?!

DoorTanisha Singh

16 januari 2024

Je hebt het vast wel een keer voorbij zien komen. ‘De geboortecijfers zijn flink gedaald,’ zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens RTL Nieuws blijven steeds meer vrouwen kinderloos, maar is dat een bewuste keus of niet? Wat voor gevolgen kan dit hebben voor Nederland? Worden baby’s gecanceld???

Per moeder

Er worden steeds minder baby’s geboren, maar aantal moeders is hetzelfde gebleven. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om geen of minder kinderen te nemen, laat het CBS weten. In een interview van k.explorer ging hij in Zuid-Korea op stap met de vraag of vrouwen kinderen willen. “Wij hebben geen tijd,” zeggen de vrouwen die met k.explorer spraken. Steeds meer vrouwen zijn er openhartig over. Influencer Mabuhaymix is er openlijk over en zegt dat ze er geen tijd voor heeft en het prima vindt.

Redenen

Er zijn genoeg redenen waarom vrouwen geen of weinig kinderen willen. Tijdens een rondgang op de redactie is gevraagd of studenten kinderen willen en zo niet, waarom? Een van de meest genoemde redenen was dat ze geen tijd hebben voor een kind en dat een kind te veel geld kost.

De gemiddelde kosten van een kind tot 18 is 80.000 euro volgens het Nibud.

Steeds vaker krijgen vrouwen de diagnose dat zij PCOS hebben. Als je dat hebt kan je moeilijker kinderen krijgen. Dit heeft ook een invloed gehad op de geboortecijfers, aldus Amsterdam UMC. Toch weten artsen niet veel over de ziekte. Hoe je het kunt krijgen en hoe je ervan af moet komen zijn vragen zonder antwoorden.

Gevolgen

Wat voor gevolgen kan het hebben als er steeds minder kinderen in Nederland geboren worden? Economisch zou het geen pretje zijn, omdat er dan een arbeidstekort kan ontstaan. Nederland zal ook minder consumenten hebben en dat is niet goed, omdat vraag en aanbod kan dalen in Nederland. Nederland zal een groot probleem hebben met de vergrijzing, want als er meer oudere zijn dan jongeren wie zal er dan voor de pensioenen, en sociale voorzieningen moeten betalen?