Wat is het effect op jongeren door de rechtse draai in de politiek?

DoorJamie Hinchcliffe

15 december 2023

Nederland wordt steeds rechtser, dat valt steeds meer mensen op. Dit komt omdat er bijna elk jaar een rechtse partij wint doordat zij de meeste zetels en stemmen hebben. De laatste landelijke verkiezing maakt de Tweede Kamer nog rechtser. Veel linkse en neutrale partijen merken ook hoe de rechtse partijen groeien en meer extreem worden. Ook veel jongeren merken dat dit een groot effect op hun zal hebben.

Wat vinden jongeren ervan dat Nederland naar rechts opschuift?

Dit hangt er natuurlijk af van wat voor opvoeding iemand heeft gehad, want dat heeft een hele grote invloed. Sommige jongvolwassene stemmen alleen op rechtste partijen door invloed van hun ouders. Veel van deze jongeren denken alleen aan zichzelf door te stemmen op wat het beste voor hen is en denken dus niet aan het klimaat en minderheden.

Omdat de rechtse kant bekend staat om hun vreemdelinghaat worden jongeren hierdoor ook door beïnvloed. Dat maakt het erg spannend voor immigranten. Veel jongeren met ouders die immigranten zijn, zijn bang dat ze weggestuurd zullen worden. Dit zorgt dus veel voor angst en zorgen. Ook zijn veel jongeren die zich behoren tot minoriteiten zijn bang dat er iets met hun rechten zal gebeuren. Omdat Nederland echt een stuk rechtser is geworden over het laatste jaar denken veel mensen dat ze de kant opgaan van Amerika en Engeland. Er is dus ook angst voor abortus wetten die vrouwen van hun recht om te kiezen stelen.

Dus je ziet het verschil: sommige jongeren vinden het fijn omdat rechtse partijen zoals de PVV het minimumloon willen verhogen terwijl andere bang zijn en zorgen hebben over hun toekomstige rechten. Maar de jongeren merken allemaal het effect wat deze situatie op ze kan hebben.

Moeten jongeren hier meer invloed over het politiek hebben?

Omdat dit al zo een grote effect heeft op jongeren hun leven, studie en rechten; waarom zouden ze dan geen invloed er op mogen hebben? Er is al een tijdje discussie over het leeftijd voor stemmen, sommige mensen vinden dat het verlaagd moet worden naar 16. Mensen gebruiken ook het argument dat jongeren de toekomst zijn dus waarom zijn ze er niet bij betrokken?

Maar er zijn ook zorgen over dat jongeren geen verstandige keuzes zouden maken. Online wordt er vertelt door sommige jongeren dat ze op een rechtse partij hadden gestemd als ‘grapje’. Dat laat zien dat sommige de politiek niet serieus genoeg nemen en omdat dit zo een grote invloed heeft op iedereen is dat niet verstandig.