Een rechts kabinet en de gevolgen voor het mbo

DoorMichiel van Etten

28 november 2023

Als Nederland een rechts kabinet krijgt, wat gaan we daarvan merken in het mbo? Laten we ook kijken naar de plannen van de PVV, de grootste partij in Nederland, die het voortouw neemt in coalitieonderhandelingen.

Op dit moment is het nog onduidelijk welke partijen dadelijk samen een regering gaan vormen. De kans lijkt groot dat Nederland een rechts kabinet krijgt. De meest kansrijke coalitie lijkt op dit moment PVV, de NSC van Pieter Omtzigt en de BBB. De VVD liet eerder weten voorlopig af te zien van regeringsdeelname.

Als het komt tot een rechts kabinet dan bestaat de kans dat het mbo hiermee te maken krijgt op het gebied van financiën en studiebegeleiding, schrijft MBO today.

De PVV, als voortrekker in de coalitievorming, benadrukt de uitdagingen in het onderwijs. Ze maken zich zorgen over een lerarentekort en dalende leerprestaties, en ze willen terug naar de kern van onderwijs. Dit betekent minder nadruk op ‘vernieuwingen’ en meer focus op benodigde vakken zoals taal en rekenen.

PVV voor kleinschalig onderwijs

Wat betreft de visie van de PVV: ze willen politieke neutraliteit in de klas, kleinschalig onderwijs, en een einde aan wat zij zien als politieke manipulatie. Ze pleiten ook voor behoud van bijzonder onderwijs, maar willen een verbod op islamitisch onderwijs.

In hun streven naar onderwijsverandering willen ze de lerarenopleidingen versterken en bevoegdheden verzekeren om leerprestaties te verbeteren. Daarnaast willen ze doorlopende leerlijnen van vmbo naar mbo en hbo.

Coalitievorming

Het is onduidelijk wanneer Nederland een nieuwe regering krijgt. Eerst moeten partijen komen tot een coalitie van partijen die samen het kabinet willen vormen. Eerder vandaag is oud-minister Ronald Plasterk benoemd tot nieuwe verkenner. De komende dagen praat hij met alle partijen in de nieuwe Tweede Kamer om te achterhalen welke coalities mogelijk zijn. Op 5 december brengt hij hierover verslag uit aan de Kamervoorzitter. Een partij weigert bij Plasterk langs te komen, Denk noemt hem een verkenner voor de PVV en daarmee “een boodschapper voor extreem rechts.”