Een nieuw jaar is een nieuw begin

DoorEva Louise Spits

15 december 2023

Het is bijna 2024 en dat betekent een nieuw begin. Een kans voor goede voornemens, een vakantie boeken of een nieuw dieet. Ieder jaar weer maken we goede voornemens zoals naar de sportschool gaan, niet meer roken of een glaasje wijn minder, soms geven we ze al na twee weken op. Maar een nieuw jaar is niet alleen voor goede voornemens.

Een gezonde start

Ieder jaar nemen we ons voor om gezond te leven. Naar de sportschool gaan, geen frikandelbroodjes meer in de pauze en stoppen met roken. Maar zulke goede voornemens moet je natuurlijk wel kunnen volhouden.

Het is belangrijk om langzaam te beginnen en realistische doelen te zetten. Als je gelijk wanneer de klok twaalf uur slaat op oudejaarsavond je pakje sigaretten weggooit dan is de kans groter dat je het niet vol houdt daarom is het belangrijk om het rustig af te bouwen. Met sporten geldt juist dat je langzaam je routine op moet bouwen dus ook al ga je maar een keer per week naar de sportschool dat is dan een goed begin. Een goed balans in het leven en vele activiteiten in het jaar zorgt ervoor dat je doel hebt om naar toe te werken.

Je droom jaar

Een goed jaar gaat niet alleen over meer bewegen en gezond eten. Het is ook belangrijk om een jaar te hebben waar je naar uit kan kijken. Daarom kan je activiteiten plannen om jaar goed op te vullen.

1. Vakantie. Iets waar je uit kan kijken is een goeie vakantie. Lekker op het strand zonnen en bij lokale restaurantjes eten. Of gaan skiën in Frankrijk. Een uitstapje met je familie of met je vrienden is goede aanvulling van je jaar. In januari kan je al met vroeg boek korting je vakantie boeken naar Bali, Sicilië of Aruba bijvoorbeeld. Grote plannen maken voor het komende jaar is een ideale start.

2. Festivals, een andere goeie manier om je jaar op te vullen is een jaar vol met festivals. Vele festivals kondigen de line- up al aan voor de komende zomer. Voor Pinkpop kan je zelfs al tickets bestellen. Vanaf de lente tot aan de winter kan je losgaan op honderden verschillende festivals zoals Verknipt, Lowlands, ADE. Het zijn leuke evenementen waar je je op kan verheugen in het komende jaar.

3. Dagje-weekendje weg, als je af en toen een dagje of weekend weggaat dan lijkt het alsof je veel onderneemt. In pauze in het dagelijks leven is belangrijk voor je mentale gezondheid. Als je naar steden gaat waar je nog niet bent geweest in Nederland of in het buitenland, kan je genieten van de lokale bezienswaardigheden en terrasjes. Je beleeft nieuwe dingen, dat geeft inspiratie en energie, je doet levenservaring op en vult je jaar goed op.

Je leven in jouw handen

Een goed begin van het nieuwe jaar is om het oude jaar goed af te sluiten. Het oude jaar sluiten we natuurlijk af met oliebollen, champagne en vuurwerk. Het nieuwe jaar met beide handen vastpakken is essentieel maar zorg er dan wel voor de je nog beide handen hebt. In veel steden is er namelijk al een vuurwerk verbod. Het verbod op vuurwerk zorgt ervoor dat je in 2024 met een gezond en compleet lichaam het jaar in gaat. Je leven is in jouw handen en alleen jij kan er een geweldig jaar van maken.