Legale wiet te koop in Breda en Tilburg

Vanaf vandaag gaat de ‘wietproef’ van start in Tilburg en Breda. Dit betekend dat er nu legaal wiet verkocht kan worden in de twee Brabantse steden. Dit is de start van de ‘aanloopfase’ van deze proef.

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken was wiet en hasj voor vandaag gedoogd. Het gedoogbeleid werd ingezet door de overheid in de jaren ’70 om illegale verkoop tegen te gaan. Dit gedoogbeleid houd in dat wiet en hasj eigenlijk illegaal zijn maar dat coffeeshops en gebruikers geen straf kunnen krijgen als ze zich aan de regels houden. Het is wel illegaal om het te telen of vervoeren, daardoor is het dus illegaal van de coffeeshops om de wiet en hasj aan te nemen maar legaal om het te verkopen. Maar dit gaat dus misschien veranderen.

bron: Armando Olivo Martin del Campo

De wietproef

Vanaf vandaag mogen twee telers legaal wiet leveren aan deelnemende coffeeshops in Breda en Tilburg. Vervolgens worden de ervaringen van de aanloopfase gedeeld met andere deelnemende gemeenten. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer dit dan zal gebeuren maar het wordt verwacht dat dit rond maart 2024 zal zijn.

De volgende stap is de ‘overgangsfase’, dan sluiten mogelijk de gemeenten Arnhem, Almere, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad ook aan. Dan zou de legale wiet van tien verschillende telers moeten komen. Als laatste start de ‘experimenteerfase’ waarin alle deelnemende coffeeshops alleen maar nog de legale wiet mogen verkopen, deze fase duurt vier jaar.

Amsterdam

Amsterdam wou in de eerste instantie graag meedoen met de wietproef maar dit bleek uiteindelijk onhaalbaar te zijn. Maar omdat het de rijksoverheid toch het experiment wou uittesten in een deel van Amsterdam is er besloten om Amsterdam-Oost mee te laten doen met de ‘overgangsfase’, maar omdat er een wet aangepast moet worden omdat er nu een elfde gemeente toegevoegd word is er een kans dat Amsterdam-Oost een latere startdatum krijgt.