Vuurwerk op steeds meer plekken verboden

DoorMick Versluis

21 november 2023

Tijdens de komende jaarwisseling geldt in 16 gemeenten een vuurwerkverbod, vorig jaar waren dit er nog 12. Daarnaast komen hier waarschijnlijk volgend jaar nog 3 gemeenten bij. Maar waarom stellen gemeenten dit in? En waarom de meerderheid juist niet?

Gemeenten met vuurwerkverbod

De gemeenten die een vuurwerkverbod instellen, geven als voornaamste reden de vele ongelukken die gebeuren door het afsteken van vuurwerk.

Deze ongelukken zorgen voor hulpverleners voor piekmomenten, in december maar zeker tijdens de jaarwisseling. Door een vuurwerkverbod wordt dit geminimaliseerd, aldus de Rijksoverheid.

Gemeenten zonder vuurwerkverbod

Volgens RTL Nieuws heeft het overgrote deel van de gemeenten, 342, (nog) geen vuurwerkverbod ingevoerd.

Dit komt doordat het lokaal verbieden geen zin lijkt te hebben zolang er geen landelijk verbod is. De angst bestaat dat mensen het vuurwerk dan in een buurgemeente zonder verbod gaan afsteken. Ook is het moeilijk te handhaven, omdat je een dader op heterdaad moet betrappen.  

Uit onderzoek blijkt dat in veel gemeenten een meerderheid van de inwoners tegen een vuurwerkverbod zijn. Politieke partijen lijken dit aan te voelen. Van de vijf partijen die in de peilingen bovenaan staan, zijn er vier die tegen een vuurwerkverbod. 

Is vuurwerk krijgen nog makkelijk?

In de gemeenten waar vuurwerk nog mag worden afgestoken zijn verkooppunten. Ook kan online vuurwerk besteld worden. Echter mag dit niet thuis afgeleverd worden, dit dient dus op te worden gehaald bij een ophaalpunt. In beide gevallen gaat het natuurlijk wel om legaal vuurwerk.

In Nederland is categorie F1 en F2 vuurwerk legaal. Wel is er binnen categorie F2 bepaald vuurwerk wat dan weer niet mag worden afgestoken en verkocht. Dit geld voornamelijk voor knalvuurwerk, zoals knalstrengen.