Wat willen de partijen voor het mbo?

DoorMarit Meisner

21 november 2023

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan voor de deur. Morgen mag iedereen van 18 jaar en ouder naar de stembus. Voor jou is de keuze maken misschien nog moeilijk. Hier lees je wat de partijen willen voor het mbo.

Bij het stemmen moet je een aantal verschillende keuzes afwegen. Misschien is voor jou het klimaat heel belangrijk, of zorg, of de economie. Wat voor veel mensen op Mediacollege Amsterdam ook meetelt in hun beslissing, is wat de partijen willen voor het mbo. Hieronder staat voor de 6 grootste partijen die op dit moment in de Tweede Kamer zitten wat zij willen voor het mbo.

VVD:
Wil het lesgeld afschaffen voor opleidingen voor beroepen waar tekorten voor zijn.

D66:
Ziet mbo als de toekomt van Nederland. Deze partij wil meer investeren in het mbo en wil het bindend studieadvies afschaffen. Daarnaast vindt de partij dat minderjarige mbo-studenten geen lesgeld hoeven te betalen.

GroenLinks-PvdA:
Wil dat mbo-studenten door de maatschappij worden gezien als even slim en even goed als andere studenten.

PVV:
Vindt dat er onderwaardering is voor mbo-opleidingen en vindt het mbo de ruggengraat van de Nederlandse economie.

Partij voor de Dieren:
Wil dat de ov-kaart voor alle studenten altijd gratis is, bijvoorbeeld ook in de zomervakantie. Ook wil deze partij dat het bindend studieadvies wordt afgeschaft. Daarnaast wil PvdD het mbo en hbo gelijk gaan zien. Ze krijgen een ‘evenwaardige positie’.

FvD:
Wil het mbo helemaal anders inrichten. De partij wil een scheiding maken tussen de theoretische en praktische leerweg.

Standpunten BBB en NSC

In de peilingen staan de BBB van Caroline van der Plas en de NSC van Pieter Omtzigt er goed voor. Ook zij hebben nagedacht over het mbo.

BBB:
Wil barrières wegnemen voor mbo’ers om bij de overheid te werken. Ook wil deze partij dat er niet meer gepraat wordt over hoogopgeleiden of laagopgeleiden, maar wil dit veranderen in praktisch opgeleiden en theoretisch opgeleiden.

NSC:
Deze partij vindt dat voor veel mbo-studenten de reistijd naar school te lang is en wil daarom het mbo-onderwijs meer spreiden door Nederland zodat de reistijd korter wordt. Daarnaast vindt NSC dat teveel mbo-studenten vroegtijdig school verlaten. Ze willen dat studenten minimaal een startkwalificatie (mbo2) halen.

Zo zie je dat alle partijen andere ideeën hebben over het mbo. Waar de meeste partijen het over eens zijn is dat mbo-studenten gelijk gezien moeten worden als hbo en universiteit studenten. Wel zie je dat bijvoorbeeld de PVV dit zegt, maar hier geen plannen voor heeft staan in het verkiezingsprogramma. Ook zijn er partijen, zoals CDA en SP, die helemaal niks over het mbo in hun verkiezingsprogramma hebben staan.

Voor iedereen zijn dus andere onderwerpen belangrijk bij het stemmen, kies wat voor jou goed voelt en succes!