Wat doen politieke partijen voor studenten?

DoorTanisha Singh

22 november 2023

Het is bijna zover! Vandaag, 22 november 2023, zijn de verkiezingen voor de tweede kamer. Wie wordt onze nieuwe premie? Ze zijn er de hele tijd mee bezig. Op de tv zie je alle politieke partijen, je ziet ze op social media, op reclameborden in de stad, je ziet ze zelfs op borden naast je huis. Maar wat gaat er veranderen voor de studenten na 22 november? 

Op dit moment blijkt uit de meeste peilingen dat op dit moment de VVD, PVV, NSC en PvdA GroenLinks de grootste 4 partijen zijn. De lijsttrekkers zijn Dilan Yeşilgöz van de VVD, Geert Wilders van de PVV, Pieter Omzigt van de NSC en Frans Timmermans van de PvdA GroenLinks. Maar wat doen deze grote partijen eigenlijk voor de studenten in Nederland?

De VVD wil voor de studenten een goede basis hebben. Ervoor zorgen dat alle studenten flexibiliteit kunnen hebben tijdens het studeren en werken, ook willen ze dat er genoeg docenten zijn voor alle studenten. De PVV wil dat alle studies weer in het Nederlands zijn. Alle studenten moeten een basisbeurs krijgen, en willen het rentepercentage weer op 0% hebben. 

De NSC wil ook dat alle studies in het Nederlands zijn en wil dat er meer campussen worden gemaakt voor studenten, zodat ze zelfstandig kunnen gaan wonen. PVDA GroenLinks wil het leenstelsel afschaffen. Ze willen dat de basisbeurs maximaal 400,00 wordt en ze willen huur- en zorgkosten verlagen.

De partijen hebben allemaal meningsverschillen maar zijn het over een ding eens, en dat is dat alle Nederlandse studenten een betaalbare woning moeten kunnen vinden. Ook dat alle Nederlandse studenten hulp moeten krijgen op financieel en mentaal vlak. Wil jij hier meer over weten kun je alle informatie vinden in deze video.