Valt internet over een paar weken uit?

DoorTanisha Singh

6 december 2023

Eind dit jaar wordt er een zonnestorm verwacht. Wat is een zonnestorm? Hoezo hebben wij dan geen internet meer? Wat gebeurt er met ons dagelijks leven? Op al deze vragen krijgen je antwoord, maar… wat ga jij doen als het internet uitvalt? 

Een zonnestorm gebeurt eens in de 500 jaar, de laatste keer dat dit gebeurde was in 1859. Een zonnestorm is een stroom van geladen deeltjes die ontsnappen van de oppervlakte van de zon. Als deze de aarde bereiken kan dit gevolgen hebben voor electronica. In het ergste geval kan het zorgen voor uitval van elektriciteit en daarmee ook internet.

Heeft de klimaatverandering op aarde hier iets mee te maken? Ja zeker! Doordat de ozonlaag is aangetast kunnen deze deeltjes veel makkelijker de aarde bereiken en het leven op aarde verstoren. Klimaatverandering is REAL!! 

Paniek!

Op social media zie je de afgelopen maand veel posts en video’s hierover. De makers van die video’s raken helemaal in paniek omdat het internet zou uitvallen. Een drama. Is al die paniek wel terecht?

Foto door Pixabay.

Elektrische netwerken zijn gevoelig voor elektromagnetische velden. Zo’n dreun op het magneetveld kan zo sterk zijn dat er verstoringen optreden. Dat kan ook bij satellietverbindingen, maar dan moeten die de volle laag krijgen. Dat gebeurt niet zomaar. Die netwerken zijn goed beveiligd en gebouwd om ertegen te kunnen. Zulke stormen duren niet zo lang, meestal gewoon een paar uurtjes. Gaat het internet dan uitvallen? Het antwoord is nee.

Wat nou als het gebeurt?

Hoogstwaarschijnlijk zal het niet gebeuren maar als het gebeurt, kun je een paar stappen ondernemen. Als je een echte internetverslaafde bent, dan kan je nu alvast films/series beginnen te downloaden. Bestel spullen die geen elektronica nodig hebben. Bijvoorbeeld boeken, bordspelletjes en schilder/teken spulletjes. Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen. Neemt deze kans om fysiek te gaan socializen. Laten we hopen dat dit een nachtmerrie blijft en geen werkelijkheid wordt.