Moeten we vanaf 2024 onze mobieltjes thuislaten?

DoorNoa Schilder

5 december 2023

Netflixen op school, appen met je vrienden of online shoppen; het kan binnenkort allemaal niet meer op veel middelbare scholen in Nederland. Vanaf 1 januari 2024 worden mobieltjes niet meer toegestaan door een nieuwe richtlijn vanuit Den Haag. Maar voor wie geldt deze richtlijn en wat betekent dit verbod eigenlijk voor het MBO?

Mobieltjes Frankrijk

In Frankrijk zijn ze al eerder met dit idee gekomen. Daar zijn mobieltjes al sinds 2018 nationaal verboden op scholen. Ze waren er eerst erg sceptisch over, maar de Franse leraren zijn nu blij met het mobieltjes verbod. Ook de leerlingen raken er langzamerhand aan gewend. “Het zorgt voor meer rust en concentratie in de les” zegt een van de docenten erover. “Ik zag die ogen steeds afdwalen naar het scherm”, zegt een ander.

Waarom eigenlijk?

Maar waarom wil de overheid deze regel eigenlijk invoeren? Volgens Rijksoverheid wordt het steeds duidelijker dat mobiele telefoons in de les schadelijk zijn. “Leerlingen kunnen zich minder goed concentreren en hun prestaties lijden eronder. Daar moeten we de leerlingen tegen beschermen. Daarom is het niet-educatief gebruik van mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches in 2024 niet meer toegestaan in de klaslokalen op het voortgezet onderwijs”. Alleen als telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les, zijn deze wel toegestaan. Er komt geen wettelijk verbod tegen de mobiele telefoons van leerlingen, maar een richtlijn. Dit betekend dat scholen zelf kunnen bepalen wat zij met dit verbod doen.

Ook voor MBO en hogescholen?

De regels over het verbod van mobiele telefoons zal vanaf 2024 gelden voor het voortgezet onderwijs, maar wat betekent dit eigenlijk voor het MBO? Hoewel er vanuit Den Haag een dringend advies geldt voor het voortgezet onderwijs, is dat niet het geval voor het MBO en de hogescholen. Op dit moment is niet duidelijk of daar snel verandering in komt.