Negatieve effecten van social media bij jongeren

DoorRedactie Ma Live

17 februari 2023

Tekst: Lisa Bregman

 

Negatieve effecten van social media bij jongeren
Veel jongeren maken gebruik van sociale media maar is social media goed voor je of zijn er ook veel negatieve kanten? Ik heb online onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van social media. Is het echt zo schadelijk?

 

Negatief zelfbeeld
Jongeren vergelijken zichzelf veel met andere mensen op sociale media, er komt een prestatiedruk bij kijken waardoor je maar moet presteren. Ben ik wel mooi genoeg, ben ik wel leuk genoeg, doet mijn foto/video het wel goed op social media? De drang is voornamelijk gericht op hoe iemand eruit ziet en dat kan je als puber/jongvolwassene best onzeker maken. Op social media ziet alles er perfect uit en daardoor komt er een druk om maar beter je best te doen. Soms kan die druk leiden tot heftige depressies.

 

Concentratie problemen
Doordat je veel op sociale media zit krijg je veel prikkels binnen. Je brein gaat op een andere manier werken. Er wordt veel informatie gegeven door video’s en foto’s waardoor het lastig is om die informatie allemaal te verwerken. Het gevolg hiervan is dat je slaapproblemen en concentratie problemen kan ontwikkelen.


Tips voor studenten

Als je merkt dat je last hebt van de negatieve effecten van social media probeer dan met je medestudenten in gesprek te gaan, hoe ervaren zij het effect van social media? Als tweede kun je een gesprek beginnen met je ouders over het negatieve effect van social media, probeer er vooral over te praten.


Mijn mening:

Zelf ben ik één van de studenten van het Mediacollege die een sterke mening heeft over sociale media gebruik. Ik heb gemerkt dat veel jongeren van mijn leeftijd veel worden beïnvloed door sociale media. Ze gaan laat naar bed, ze presteren slechter op school of zijn onzeker door een bepaalde beauty standard. Maar veel jongeren vergeten ook dat niet alles op sociale media echt is, je ziet alleen de goede dingen die worden geplaatst. Daar kunnen jongeren best onzeker van worden omdat ze dan veel gaan nadenken. Mijn mening is dat we echt om onszelf moeten gaan denken en minder op onze telefoon moeten zitten. Door meer te leven in het moment ga je genieten van de kleinere dingen.