De kleurrijke wereld van LQBTQ+ literatuur 

DoorShabnam Malekzada

6 december 2023

Uit onderzoek blijkt dat 15-jarigen steeds slechter gaan lezen. Omdat het op het Mediacollege deze week Ma Pride is, hierbij een paar van de leukste queerboeken om te lezen. Hopelijk zit er een boek tussen dat jou aantrekt om te beginnen met lezen! 

‘Call me by your name’ is geschreven door André Aciman. Deze roman gaat over de 17-jarige Elio die op een Italiaans platteland verblijft met zijn ouders. Al snel ontmoet hij de 7 jaar oudere Oliver, een onderzoeksassistent die bij hun komt verblijven om samen te werken met Elio’s vader. Elio en Oliver voelen dat hun band uit meer dan alleen vriendschap bestaat. Het is een verhaal over pure liefde, moeilijke keuzes maken en meer. Call me by your name is een mooie film om te kijken maar een nog leuker boek om te lezen. 

Een ander boek zou kunnen zijn ‘Een liefde’ van Arnaud Cathrine. Dit verhaal gaat over Vince, die op het Lyceum zit waar hij wordt uitgescholden voor mietje. Hij is geen type voor datingsites, Vince wil liefde, échte liefde. Zijn trouwe vriend Octave is zijn houvast. Octave houdt hem goed in evenwicht omdat ze tegenpolen zijn. Maar zijn ze wel tegenpolen in écht alles? Het Franse dagblad Libération omschrijf het boek als een “dynamische en vernuftige roman.”  

Nog meer leuke boeken die je kan lezen zijn bijvoorbeeld “Boy queen” van George Lester. Dit boek geeft je een kijkje in de drag wereld. “Heartstopper” van Alice Osman is ook erg geliefd onder jongeren. Het is een leuk stripboek dat gaat over tieners Charlie en Nick die goede vrienden worden, of voelen ze meer voor elkaar? Het boek behandelt onderwerpen zoals vriendschap, acceptatie en liefde.  

Hopelijk ben je hier een beetje geïnspireerd door en heb je zin om (een van) deze boeken te gaan lezen, of er zelf een zoekt die bij jou en je interesses past. Je kan boeken kopen maar ze lenen bij de bibliotheek voor een paar weken is nog handiger en ook nog is goedkoper! Dus verken de boekenwereld en verlies jezelf in alle mooie verhalen.