Een terugblik op de storm Ciarán

DoorMax Bosman

3 november 2023 , ,

De storm Ciarán heeft Nederland gisteren geteisterd. Het KNMI gaf voor de kustprovincies code oranje. Vandaag geldt nog steeds code geel voor Noord-Holland. De harde wind heeft veel schade aangericht. Hieronder een overzicht van alles wat er gebeurd is.

NK tegenwindfietsen afgelast

In Zeeland stond om 12 uur het NK tegenwindfietsen op de planning, maar helaas gooide het stormweer roet in het eten. “De pieksnelheden zijn te heftig”, baalt de organisatie. In Zeeland gold code geel maar de deelnemers waren niet afgeschrikt. “Het heet niets voor niets NK tegenwindfietsen”.

Persoon om het leven gekomen

In het Limburgse Venray is een 59-jarige man uit het Noord-Brabantse Overloon om het leven gekomen door een omgevallen boom. Volgens 1Limburg waren de hulpdiensten er snel bij. Voor zover bekend is de man uit Overloon het enige dodelijke slachtoffer van storm Ciarán in Nederland.

Overlast op de weg

Op meerdere wegen ontstonden files gedurende de middag. De brandweer moest ook regelmatig de weg vrijmaken van omgevallen bomen en takken. Bomen die dreigde te vallen haalden ze ook weg uit voorzorg, onder meer langs verschillende spoorlijnen. Tegen het einde van de ochtend verloor een vrachtwagen op de A4 bij Badhoevedorp zijn dak. Daarom zijn twee verbindingswegen afgesloten.

Ook problemen op het spoor

Gistermiddag reed een trein tegen een boom die op de bovenleiding was gevallen. De tweehonderd passagiers zijn met bussen naar het dichtsbijzijnde station gereden. Volgens ProRail is de trein niet ontspoord, maar is de bovenleiding wel kapot. Daardoor is er sinds het ongeval tussen Roermond en Weert geen treinverkeer mogelijk. De NS verwacht dat de treinen vandaag weer normaal rijden.

Schademeldingen

Interpolis heeft 130 schademeldingen ontvangen van particulieren. Vooral vanuit Noord-Brabant kwamen veel meldingen. Volgens de verzekeraar zal pas later vandaag duidelijk worden hoe groot de totale schade is. Toch is er ook positief nieuws, volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. “Het aantal meldingen is kleiner dan bij de vorige storm.” In andere provincies lijkt het qua schademeldingen mee te vallen.

Gevolgen op Mediacollege

Gisteren moesten de leerlingen van Mediacollege Amsterdam eerder naar huis omdat de treinen wellicht uit zouden vallen. Ook ging het project Branche in beeld niet door. Hier werken verschillende studenten van de opleidingen Audiovisueel, Podium en evenementen techniek en Mediaproducer aan mee.