Joost Klein: een hype of een blijvertje?

DoorEsmae Dolman

3 november 2023 , ,
Bron: Wouter Vellekoop

Joost Klein is een artiest die recentelijk hits had in het buitenland zoals België, Duitsland en een aantal Scandinavische landen. Hij is bekend met zijn nummer ‘Friesenjungen’ waar hij op nummer 1 stond in Duitsland.

Joost begon zijn carrière op YouTube met vlogs en sketches als Eenhoornjoost en sindsdien is hij een artiest geworden in 2019. Deze week waren de concerten van Joost Klein uitverkocht bij het Afas Live en fans waren heel enthousiast voor zijn opkomst. Binnen was het superdruk en mensen waren gekleed in een stropdas en een blouse.

Hoe was het om daar te zijn

Er was bij de ingang merchandise te koop en sjaals, sokken en shirtjes met “I love Joost” en ‘Joost voor Eurovisie 2024’ gingen als warme broodjes over de toonbank. Voordat Joost er was riep de menigte zijn naam ‘Joost Klein, Joost Klein’ en iedereen ging los tijdens het concert. Ook haalt Joost de mensen over om mee te doen, handen te zwaaien, middelvinger opsteken of je telefoon oplichten. En er kwamen gasten optreden zoals Donnie en ACID, een bekende YouTuber, met zijn nummer ‘Go, ACID’. Ook vroeg Joost aan de fans of hij een moshpit kon maken. Op het einde zei Joost dat we allemaal één grote familie zijn.

Wat maakt Joost Klein populair?

 “Zijn muziek is opvallend, Nederlands gemixt met Duits. Ik denk dat het voor heel veel mensen iets nieuws is en dat dat tof is,” zegt student Julie (17). Madelief (17) zegt: “Ik denk omdat hij vage video’s maakt op Tiktok, en dan denkt iedereen van ‘Oh dat is best wel grappig’ hij kan veel aandacht trekken”.

Joost zijn stijl is ook authentiek want je kan hem gelijk herkennen aan zijn outfit: een stropdas, blouse en een wijde spijkerbroek.

Een hype of een blijvertje?

We vroegen een aantal studenten of ze hem zien als een hype of een blijvertje. “Ik zeg zelf dat hij meer een hype is dan een blijvertje. Hij kan de aandacht trekken, maar het behouden is nog de vraag. Hij heeft veel betrouwbare fans die van hem houden dus het is een grote kans dat hij een blijvertje kan worden omdat hij divers is met zijn muziek. Hij kan sentimentele maar ook vrolijke muziek maken en ik denk dat dat een goede artiest maakt.”

“Ik denk wel dat hij een blijvertje is maar niet dat hij zo groot is als nu, ik denk dat hij nu minder fans krijgt omdat hij nu een beetje in de spotlight staat omdat hij steeds heeft over Eurovisie, maar ik denk als Eurovisie is en hij is niet gekozen, dat hij alsnog een grote fan base heeft.”