Soms even geen zin in school

DoorMax van Vree

31 oktober 2023

We kennen allemaal van die dagen waarop het lijkt alsof we vastzitten in een eindeloze cirkel van schoolwerk. Maar dat gevoel van “geen zin hebben” is heel normaal.

Ken je die momenten waarop de wekker te vroeg afgaat en je eigenlijk gewoon onder de warme dekens wilt blijven liggen? Je hebt allerlei lessen, bergen huiswerk en vervelende examens voor je neus en het lijkt alsof er geen einde aan komt. Soms lijkt school op een eindeloze marathon. Je motivatie is nergens te bekennen en je zou het liefst willen ontsnappen aan al die verplichtingen en stapels met huiswerk.

Maar weet je wat? Het is helemaal prima om af en toe even op de rem te trappen. Als we naar school gaan met het idee dat elke dag perfect moet zijn, is je batterij op een gegeven moment leeg. Vergeet niet dat het leven niet altijd volgens plan verloopt. Soms hebben we gewoon tijd nodig om even bij te tanken, uit te rusten en ons weer op te laden.

Het is belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf op dagen dat je gewoon geen zin hebt. Dat is helemaal oké. Ons lichaam en onze geest hebben rust nodig en soms is dat precies wat je nodig hebt om de volgende dag weer vol energie en motivatie te beginnen. Het is erg belangrijk om te luisteren naar je lichaam en het niet te overwerken.

Dit betekent dan weer niet dat je school helemaal moet laten vallen. Het betekent dat je moet leren balanceren. Het betekent dat je jezelf wat ruimte moet geven en begrijpen dat je niet altijd perfect hoeft te zijn. Zodra je naar je gevoel gaat luisteren raakt je batterij ook steeds minder snel leeg en kun je de dagen daarop weer volop aan.

Dus onthoud, als je je een keertje overweldigd voelt door school en even geen zin hebt, dan ben je echt niet de enige. Iedereen heeft weleens van die dagen. Geef jezelf toestemming om even pas op de plaats te maken en te rusten. Dat betekent niet dat je lui bent, maar juist dat je voor jezelf zorgt.

Vergeet niet dat het oké is om soms even geen zin te hebben. Dat hoort bij het leven, en het is een kans om te groeien en sterker terug te komen. School is belangrijk, maar jij bent dat ook. Dus wees lief voor jezelf en geef jezelf de ruimte om af en toe op adem te komen. Dat heb je verdiend.