Uitval en onregelmatigheden bij de GVB

Het komt veel voor: openbaar vervoer dat uitvalt of onregelmatigheden in de dienstregeling. Steeds meer studenten hebben hier last van. Dit gebeurt ook bij de GVB, het tram-, bus- en metrobedrijf van Amsterdam. Ondanks dat er al veel beloftes zijn gedaan over trams en bussen die op tijd zouden komen zijn deze niet allemaal uitgekomen.

Je kent het vast wel, je hebt je gehaast in de ochtend en trekt een sprintje naar de trein die je net op tijd haalt, om vervolgens over te stappen op de bus. Op Mediacollege Amsterdam nemen veel studenten vooral bus 22 vanaf Sloterdijk richting Muiderpoortstation (of andersom) en als je zelf deze bus neemt weet je ook goed hoe vol die altijd zit in de ochtend.

Tramlijn rijdt niet

Helaas is dit een veelvoorkomend probleem in Amsterdam, want niet alleen de lijn 22 heeft hiermee te maken. Ook tramlijn 26 heeft hier problemen mee, dit is een lijn in Amsterdam-Oost, die vertrekt vanaf punt IJburg en doorrijdt naar Centraal Station. Het is de enige lijn in Oost die rechtstreeks naar Centraal Station gaat, dus je kan je wel voorstellen dat het er doordeweeks in de ochtenden druk is. Al lange tijd wordt er geklaagd over tram 26, deze komt vaak te laat of soms zelfs helemaal niet.

Al sinds 2020 is dit een probleem dat vaak voorkomt, bewoners rondom IJburg die deze tram nemen klagen er dan ook regelmatig over, zo ook tegen AT5. “Ik zit hier op school en ik kom vaak te laat voor de les, alleen maar door tram uitval.” Aldus een scholiere van het IJburg College, die aan de andere kant van de stad woont.

In september 2023 is zelfs 4,5% van alle tram 26 ritten uitgevallen, wat behoorlijk veel is. GVB vermeld dat de problemen vooral komen door personeelstekort en dat ze gaan proberen om deze op te oplossen. Voor nu, probeer vooral op tijd te vertrekken en hopelijk rijdt het binnenkort weer regelmatig.

Als jij nou twijfelt of je de juiste opleiding hebt gekozen en eigenlijk helemaal niet de media wereld in wilt, kan je altijd nog zelf aan de slag bij de GVB. Met een fulltime job als trambestuurder of buschauffeur verdien je tussen de 2600 en 3200 euro per maand én wie weet help jij mee aan een stabielere dienstregeling!