Hoe kom je veilig thuis na het uitgaan?

DoorMiriam Felix

17 oktober 2023 , ,

Veilig thuis komen is niet altijd van zelf sprekend. Het kan namelijk voor komen dat je vrienden/vriendinnen een hele andere kant op moeten. Hoe moet je daar dan mee om gaan? 5 tips hoe je veilig thuis komt.

1. Zorg dat iemand weet dat je alleen fiets.

Stel dat je niet niemand hebt om mee te fietsen. Laat het dan even iemand weten, een vriend, vriendin, je zus of broer zodat hun weten dat je onderweg bent. Als je dan thuis bent gekomen kun je een berichtje sturen en weten hun dat je veilig thuis bent gekomen, als je dan dus niet bent thuis gekomen weten ze dat er iets is gebeurd. Laat dus wel even weten hoe laat je ongeveer thuis verwacht te zijn.

2. Alcohol

De meeste mensen vinden een drankje niet te missen bij het uitgaan. Soms kijken jongeren dan ook net te diep in het glaasje. Veel jongeren weten alleen niet dat er een boete staat op dronken fietsen. Het alcoholgehalte in het bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Klik hier om meer te weten te komen. Drank op en fietsen is sowieso een spannend idee, je reactievermogen neemt af. Misschien op de bagagedrager bij de BOB?

3. Weet de route

Het laatste wat je wilt is verdwalen om vier uur ’s nachts. Als je iedere week naar dezelfde plek gaat zul je het niet super snel vergeten, maar als je naar een nieuwe plek gaat is dat wel anders. Zorg ervoor dat je van tevoren even kijkt wat de goede route is naar huis. Zo voorkom je dat je ’s nachts nog langer doet over naar huis gaan. Vaak als je er twijfel achtig en zoekend uitziet, vinden mensen dat interessant. Dat kan soms misschien wel handig zijn, maar als mensen slechte bedoelingen hebben is dat iets minder fijn.

4. Check of je lichten het doen

Je wilt natuurlijk geen boete omdat je lichten het niet doen. Zorg er daarom voor dat je van te voren even kijkt of je lichten het doen. Zo kan je er voor zorgen dat je of een nieuw lampje koopt of je de batterij vervangt. Kleine moeite toch..?

5. Maak er een logeerpartij van!

Er is niets leukers dan een weekend spenderen met je vrienden of vriendinnen. Samen klaar maken, samen uitgaan, thuiskomen en natuurlijk samen uitbrakken.

Maar het allerbelangrijkste is dat je een leuke avond hebt gehad en veilig in je eigen bed ligt.