Wat doet alcohol met je brein?

Tieners worden vaak beïnvloed door anderen om mee te drinken om erbij te horen, dit kan leiden tot te veel drinken of een verslaving krijgen. Ook kunnen tieners bijvoorbeeld op sociale media blootgesteld worden aan feestjes waar veel gedronken wordt en het gebruik van alcohol normaliseren.

Het blijkt dat overmatig drinken kan leiden tot ongevallen en geweld. Uit onderzoek van Trimbos Instituut blijkt dat 62 procent van het MBO vorige maand alcohol heeft gebruikt. En dat uit een klas van 14 op de 20 studenten weleens alcohol heeft gebruikt. En 19% meestal meer dan 10 glazen alcohol in het weekend drinkt.

De gevolgen van alcohol

Iedereen weet dat alcohol niet goed voor je is, maar weten ze wel hoe schadelijk het is? Het is belangrijk te weten wat voor invloed het kan hebben op je gezondheid. Bekende kenmerken van hersenschade die iedereen zowel weet zijn impulsief gedrag, onduidelijke spraak, slecht geheugen en vertraagde reflexen.

Een van deze vreselijke bijwerkingen waarvan minder bekend is, is het krimpen van de hersenen, wat voorkomt bij ouderdom maar dankzij het alcoholgebruik versneld wordt.

Leuk feitje: Onderzoek blijkt alcohol te helpen met geheugen

Van al het nare dat je hoort over alcohol is er een kleine beetje hoop voor de drinkers die dit artikel lezen: uit een onderzoek van neurobioloog Hiroshi Morikawa is gebleken dat alcohol delen van je geheugen verbetert. In het project werden 88 mensen gevraagd om woorden te onthouden en de helft die wel gedronken had de volgende dag beter de woorden onthoudt dan de niet-drinkers.

De wetenschappers maken een verschil tussen je onbewuste en bewuste geheugen. Je bewuste geheugen, zoals herinneren waar je je sleutels hebt, wordt veel slechter als je alcohol drinkt en je onbewuste geheugen zoals de smaak herinneren van het eten wat je hebt gegeten juist beter wordt. Neem deze studie wel met een korreltje zout, het is maar door 88 uitgetest

Onderzoek

Uit onderzoek van het Nuchter Kenniscentrum Leeftijdsgrenzen (NKL), blijkt dat alcohol gebruik op jonge leeftijd je ontwikkeling kan verstoren. De afbeelding hierbeneden toont de hersenactiviteit van twee 15-jarige tieners waar ze een geheugentest uitvoerden. De jongen links drinkt niet en de jongen rechts drinkt minstens zes glazen per week.