Lees jij? Thema Kinderboekenweek: Bij mij thuis

DoorJoëlle van der Weijden

12 oktober 2023

Kinderboekenweek 2023 is begonnen. Vanaf woensdag 4 oktober tot zondag 15 oktober. Het thema van dit jaar is ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen wat anders en thuis bestaat ook in veel verschillende vormen. Die diversiteit wordt dit jaar gevierd bij de Kinderboekenweek, ook wordt er gepraat over de verschillen en gelijkenissen.

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende campagne ter promotie van het kinderboek, geschreven in de Nederlandse taal. De jaarlijkse periode met een duur van tien dagen, wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Tijdens de Kinderboekenweek worden er Zilveren Griffels uitgereikt in het voorjaar (juni) aan schrijvers van kinderboeken. Tijdens het Kinderboekenbal op de avond voordat de Kinderboekenweek begint, krijgt één van de Zilveren Griffel-winnaars een Gouden Griffel.

Tijdens de Kinderboekenweek is er een actie in de winkels, als je in de Kinderboekenweek een kinderboek koopt ter waarde van 13,50, krijg je er van de winkel een gratis boek bij. Dat is het Kinderboekenweekgeschenk. Elk jaar wordt dit geschenk boek geschreven door een andere schrijver, en elk jaar staat het onderwerp van het boek in het teken van een bepaald thema. Wat dit jaar ‘Bij mij thuis’ is. Dit jaar (2023) heeft Sanne Rooseboom het Kinderboekenweekgeschenk geschreven genaamd ‘Ravie de laatste magie’. De auteur van het Boekenweekgeschenk is hoofdgast tijdens het Boekenbal ter opening van deze Nederlandstalige Boekenweek.

Op het Mediacollege is er momenteel een actie, waarbij Nederlandstalige boeken die je niet meer leest worden ingezameld voor het gebruik van leerlingen op school. Dus als je thuis nog boeken hebt die je niet meer leest, lever ze dan in bij de Redactie van MaLive.nl in 0.04.

Meer weten over de Kinderboekenweek: https://onderwijs.cpnb.nl/campagnes/kinderboekenweek-2023