Het rekenexamen is terug: wat kan je verwachten?

DoorMarit Meisner

10 oktober 2023

De overheid heeft besloten om nieuwe rekeneisen te stellen voor het volledige mbo. Sinds dit jaar telt het rekenexamen weer mee voor een mbo-diploma. Dat betekent dat je een voldoende moet halen om te kunnen slagen.

Deelname aan het rekenexamen is in het studiejaar 2022-2023 nog steeds verplicht voor studenten op het mbo niveau 2,3 en 4. Het resultaat van het rekenexamen wordt vermeld op de cijferlijst bij je diploma. Maar of je het rekenexamen wel of niet voldoende hebt gemaakt, maakt niet uit voor het slagen en dus behalen van je diploma. Dit is de oude regeling en geldt voor studenten die de opleiding zijn gestart vóór 1 augustus 2022.

Hoe zit het nu?
Voor studenten die aan een mbo-opleiding zijn begonnen vanaf 1 augustus 2022 gelden er dus nieuwe eisen voor het rekenexamen. Voor hen geldt dat het cijfer voor het examen wel meetelt voor het behalen van een diploma. Volgens rekendocent op het Mediacollege René Prins is het lesprogramma een beetje aangepast door deze nieuwe regel. Hij zegt dat de lesstof meer is gericht op het dagelijks leven. ‘Het zijn niet meer kale sommen, zoals drie keer drie is negen, maar veel meer toepasbaar in het dagelijks leven.

Voorbeeld van René
‘Je hebt bijvoorbeeld de plattegrond van een woonkamer. En zonder dat er maten aangegeven staan, moet je bepalen hoe groot de tafel is. Je moet dus veel meer inschatten.’ Ook heeft de rekendocent nog een tip voor iedereen die het examen moet maken. Hij zegt dat je er naar moet kijken alsof het een marathon is en dat je nooit moet opgeven. Als je er met een frisse, positieve blik naar toe werkt, wordt het makkelijker.

Een gedachte over “Het rekenexamen is terug: wat kan je verwachten?”

Reacties zijn gesloten.