Verhoogt muziek de concentratie?

DoorRoos de Jongh

29 september 2023

Er wordt vaak veel informatie gegeven over muziek en dat het je helpt tijdens het leren. Docenten zeggen ook wel eens tijdens de les als je moet focussen of het niet beter is als je muziek opdoet. Helpt het nou echt of is het een leugen? Ook verschilt de concentratie door welke muziekstijl je luistert.

Onderzoekers hebben onderzocht dat muziek tijdens het leren, huiswerk maken of werken wel degelijk helpt met jouw concentratiegehalte. Muziek werkt dus als stimulans om de concentratie en productiviteit te verhogen. Het stimuleert de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors. Noradrenaline stimuleert de pompwerking van het hart, het lijkt heel erg op adrenaline en zorgt dus voor concentratie. Serotonine beïnvloedt je lichaam, van je humeur en emoties tot het functioneren van jou spieren. Wat ook nog kan uitmaken is of je de muziek luistert met koptelefoon of oordopjes. Door oordopjes of koptelefoons komt de muziek nog dichterbij je en zorgt voor volledige focus, je maakt een soort eigen coconnetje waarmee je de omgeving uitschakelt.

Dit geldt alleen niet bij alle muziek. En zo niet, voor welke muziek dan wel? Welke muziek wel helpt met concentreren is klassiek. Niet een grote favoriet van iedereen, maar het helpt echt heel goed. Beethoven en Mozart zijn dan ook favoriet onder onze studenten. Je hebt vast wel eens gehoord van het Mozart-effect. Het Mozart-effect ontstaat dus door de muziek van Mozart tijdens het leren. Hierdoor zou je betere cijfers kunnen krijgen. De opvallendste soort klassieke muziek is barokmuziek. Barokmuziek is hetzelfde ritme als je hart en door dit ritme word je rustig en kun je beter focussen op je werk. Klassieke muziek luisteren tijdens het leren van bepaalde vakken maakt verschil. Scheikunde en wiskunde vallen hieronder, dus als je niet goed bent in deze vakken zou ik het toch maar eens gaan proberen.

Mozart piano orkest