Is Arjen een held?

DoorRedactie Ma Live

30 mei 2022

Met twee bekende televisieprogramma’s; Zondag Met Lubach en De Avondshow, is Arjen Lubach een grote inspiratie voor niet alleen mediaredactie- en journalistieke studenten maar ook vele anderen.  

Zelf komt Arjen van oorsprong uit Groningen. Hij deed gymnasium aan het Willem Lodewijk Gymnasium. Daarna studeerde hij Spaans aan de Rijksuniversiteit. Zijn ouders hadden hem gelovig opgevoed, maar tijdens zijn studie gaf hij zijn geloof op en belandde hij in een existentiële crisis. In de tussen tijd heeft hij verschillende baantjes gehad, zoals taxichauffeur. Uiteindelijk is hij filosofie gaan studeren.  

 

Vanaf 2001 tot 2014 stond Arjen in theaters met Op Sterk Water. Ook met zijn show Arjen Lubach LIVE! Toerde hij door Nederland en België.

 

In 2003 kreeg hij zijn eigen avondshow op radio 3FM. In 2007 hielp Arjen wekelijks met de show De Avonden op Radio 6.  

 

Lubach is al sinds 2001 bezig met muziek. Samen met zijn vriendin des tijds scoorde hij een nummer-2 hit in de Mega Top 100, met hun nummer ‘Jelle’. Tussen 2018 en 2020 heeft hij met veel bekende namen gecollaboreerd, zoals Famke Louise en Merol. 

 

In 2005 begon hij met televisie. Hij heeft veel meegewerkt met verschillende programma’s zoals Lama Gezocht, Wie Is De Mol? En hij had samen met Paulien Cornelisse een maandelijkse taalrubriek in De Wereld Draait Door.  Hij presenteerde vanaf 2014 het programma Zondag Met Lubach, dat werd uitgezonden door de VPRO. Zondag met Lubach was een ‘satirisch’ programma, wat ook wel ‘spottend’ betekent. Vaak zat de content van de afleveringen net tegen het randje aan, wat ook weer veel kijkers aantrok. In 2020 vertelde Arjen in zijn boek Stoorzender dat hij zou gaan stoppen met Zondag met Lubach. Uiteindelijk kwam de laatste aflevering op 28 maart 2021.  

 

Na het succes met Zondag Met Lubach kwam De Avondshow tot stand. De Avondshow heeft veel overeenkomsten met zijn oude programma; een spottend praat- en nieuwsprogramma. Ook krijgt hij regelmatig gasten over de vloer. Binnen het programma heeft hij verschillende rubrieken, zoals En Nou Is Het Afgelopen?! En Tot Op De Bodem. De Avondshow wordt uitgezonden op NPO 1.  

credit: VPRO