Wat voor toekomst heeft post?

DoorCas Roode

9 oktober 2024

Het is vandaag internationale dag van de post. Het thema van dit jaar is “150 jaar communicatie mogelijk maken en mensen in alle landen sterker maken.”

Rooksignalen, postduiven, telegrammen, telegrafen, helioscopen, Morsecode, maar ook mailen, bellen, sms’en, pingen, twitteren, facebooken of hyven zijn allemaal alternatieven voor de geschreven kaart. Maar de organisatoren UPU blijven geloven in de kracht van fysieke post. Op de Internationale Dag van de Post staan onder meer overheden stil bij deze dag. Zo geven sommige ministers toespraken over post en presenteren zij plannen om de postindustrie te steunen. In sommige landen worden nieuwe soorten postzegels gedrukt. Maar wat voor waarde heeft fysieke post tegenwoordig?

Jongeren

Jongeren gebruiken de mail vaker dan de brievenbus, maar zien post wel vaak als iets positiefs. Klasgenoot Sofie stuurt ook post: “Post is vooral iets dat je stuurt als je aan iemand denkt. Als er bijvoorbeeld iemand jarig is, als er iemand is overleden, of als iemand zijn diploma gehaald. Het is iets liefs.” Er word steeds minder post verstuurd, maar om een fysieke brief nou helemaal te schrappen vinden de meeste geen goed idee: “Ik denk dat post altijd zal blijven bestaan, het word wel steeds minder maar ik denk dat het altijd een gewoonte blijft. Ieder kind krijgt het wel mee dat ze een kaartje moeten sturen van hun ouders” De mail word vaker gezien als iets zakelijks, en niet als iets leuks: “Als ik aan een mail denk associeer ik dat eerder aan school of werk.”

Volwassenen

De volwassenen hadden in hun jeugd geen mail, en moesten alles doen per post. De rekeningen worden ook vaak verstuurd via een brievenbus, en daardoor krijg je toch een andere reactie. Bodil heeft er ook veel ervaring mee: “Ik vind het spannend om post in de brievenbus te krijgen.” De post word steeds meer digitaal, maar wat hebben de ouderen voor mening? “Voor een zakelijke e-mail is het wel beter omdat je iets kunt meesturen, maar een persoonlijke brief kan je bewaren en nog eens teruglezen, dus dan liever niet” Maar denken de ouderen na hun ervaringen dat de post zal blijven bestaan? “Nee, helaas niet. Alles wordt digitaal vrees ik.” Als het aan de volwassenen zelf ligt blijven de brieven bestaan, en blijven ze zelf ook post versturen. “Ik stuur alleen een brief als een ouder iemand jarig is of ziek is omdat ik weet dat ouderen graag post krijgen,
Ik gebruik ook vaak de website Greetz om iets te sturen, dat kan ook met een cadeautje erbij. Ook moet je
soms zakelijke dingen in een antwoord envelop terugsturen, dat gebeurt vooral door gemeente, overheid en belastingdienst.”

Bezorgtijd

PostNL mag in de toekomst langer gaan doen over het bezorgen van post. Op dit moment moeten brieven en andere zogeheten ‘brievenbuspost’ nog binnen 24 uur op de plaats van bestemming zijn. Minister Beljaarts van Economische Zaken wil daar 48 uur van maken. Dit moet in het begin van 2026 in gang gaan. De reden van deze verandering is dat ‘de kwaliteit niet langer acceptabel is.’ PostNL zelf had om de langere bezorgtijd gevraagd. Het bedrijf wilde dat het zou worden verhoogd tot 72 uur. PostNL moet 95 procent van de post op tijd bezorgen voor deze langere bezorgtijd, en het bedrijf mag de prijs van een postzegel alleen binnen bepaalde marges verhogen. Voor medische post en rouwbrieven blijft de regel dat het uiterlijk binnen 24 uur bij de geadresseerde moet zijn, en dan zes dagen per week i.p.v. vijf.

Conclusie

De mensen zijn het erover eens dat de post moet blijven bestaan, en om de kwaliteit te verbeteren krijgt PostNL extra tijd om de post te bezorgen. Vind jij het leuk of spannend om de post te openen met je naam erop?