Nooit meer drinken uit een plastic flesje?

DoorMees Dekker

27 mei 2024

Is drinken uit een plastic fles nou echt zo ongezond? Stichting Tegengif laat weten dat ze het afraden om veel uit plastic flessen te drinken. Er zitten volgens de stichting namelijk giftige chemicaliën in de plastic flesjes.

Wil jij een leeg flesje opnieuw hergebruiken? Liever niet, aldus Stichting Tegengif. De stichting raadt een glazen of roestvrijstalen drinkfles aan. Hun advies geldt vooral voor kinderen.

Recent onderzoek door de McGill University in Montreal heeft aangetoond dat chemicaliën uit plastic flessen kunnen lekken naar de inhoud, vooral wanneer deze flessen eerder in de afwasmachine zijn gereinigd. Een van de grootste boosdoeners is Di-isobutylftalaat (DIBP), die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Gevaren van DIBP

DIBP is een chemische stof die wordt gebruikt om plastic flexibel te maken. Onderzoekers hebben vastgesteld dat deze stof kan lekken naar de inhoud van plastic flessen, vooral bij hergebruik en na aan hoge temperatuur, zoals in een afwasmachine. DIBP staat bekend als hormoonverstorend en kan schadelijk zijn voor de voortplanting.

Studenten Mediacollege

Uit een klein onderzoek op het Mediacollege Amsterdam is gebleken dat 9 op de 10 studenten een plastic flesje gebruikt. Maar 6 op de 10 leerlingen doet ook aan het hergebruiken van de flesjes. Hieruit blijkt dus dat een groot gedeelte van de studenten gevaar loopt om de stoffen binnen te krijgen

Advies voor hergebruik

Als je plastic flessen wilt hergebruiken, is het advies om deze met de hand af te wassen en de inhoud niet te lang in de fles te laten zitten. Hierdoor wordt het risico op chemische besmetting van de drank verminderd.