Deze Nederlandse clubs zijn te bewonderen in Europa

DoorRonald Hooijschuur

27 mei 2024

Het Eredivisie seizoen is alweer aan zijn einde gekomen. Volendam en Vitesse degraderen naar de Keukenkampioen Divisie. En Excelsior en N.A.C strijden om een plek in de Eredivisie. Er zijn dit jaar 6 ploegen die Europa in gaan. PSV en Feyenoord gaan de Champions league, Twente voorronde Champions league. AZ gaat de Europa league in, Ajax gaat de voorronde in. En Go Ahead Eagles heeft zich gisteren geplaatst voor de voorronde van de Conference league.

Deze editie deden de clubs uit Nederland het niet zo goed. AZ strandde al in de groepsfase van de Conference league. Twente wist niet eens de groepsfase te halen, het werd namelijk in verslagen door de Turkse club Fenerbahçe. PSV kwam werd 2e in de groep en ging door naar de achtste finale ,maar het werd helaas uitgeschakeld door het Duitse Borussia Dortmund.(De huidig finalist.) Feyenoord werd derde in de groep en ging naar de Europa league waar het verslagen werd door AS Roma. Ajax speelde eerst ook Europa league maar werd ook derde en werd toen veroordeeld tot Conference league voetbal.

Finales

Dit jaar zijn de finales extra leuk. De Italiaanse club Atalanta Bergamo won bijvoorbeeld de Europa league van Leverkusen. De Duitse club is ongeslagen kampioen geworden en was tot aan de finale 51 wedstrijden ongeslagen. Maar daar kwam dus verandering in en Atalanta kroonde zich voor het eerst in de tot Europa league winnaar. De finale van de conference league wordt gespeeld op 29 mei wordt gespeeld in het Agia Sophia Stadion in Athene. En de Champions league finale wordt op de eerste dag van juni gespeeld op Wembley, in Londen.

Studenten

Twee studenten op het Mediacollege geven hun mening over de verwachtingen van de Nederlandse clubs in Europa. Marijn Middendorp, eerstejaars mediaredactie student: ‘Ik denk dat PSV ver komt, Feyenoord overleeft niet de Europa league.’ ‘Ik hoop dat Ajax ver komt, maar ik vrees het ergste. ‘Ik denk dat AZ en Twente het ook wel goed gaan doen, maar ik denk niet dat Twente Champions league gaat halen.’ Mees Dekker, ook van mediaredactie, zegt: ‘AZ gaat de Europa league winnen met een goal van Bazoer op assist van Martins Indi.’ ‘De rest boeit me niet.’