Eindejaarstress? Deze tips helpen je door de laatste schoolweken.

DoorAnouk Baars

29 mei 2024

De zomervakantie wacht al om de hoek, nog maar 5 weekjes te gaan. Echter lijkt het wel alsof je meer moet doen dan de rest van het jaar. Of is dat alleen omdat je steeds minder motivatie hebt, omdat de vakantie bijna begint? Wij van Malive hebben aan verschillende opleidingen gevraagd hoe zij erover nadenken en wat ze dan doen om die stress te verminderen.

”Ik heb eigenlijk voor al mijn vakken grote opdrachten,” zegt een student van game artist. Ze vertelde dat ze moe is en toe is aan vakantie. Nu zit ze bijvoorbeeld na school nog drie uur aan huiswerk, want anders zou ze alles gewoon niet af kunnen krijgen.

Suria, van mediaredactie, zegt dat haar medestudenten gewoon geen zin meer hebben. Aanstellers dus. Ze zitten gewoon allemaal te wachten totdat de vakantie begint. Echter vertelde ze wel dat ze zelf ook veel stress ervaart, maar dat ze dat het hele jaar door heeft en niet perse de laatste weken.

Tips tegen stress.

Het maakt natuurlijk niet uit of je veel stress of helemaal geen stress hebt, iedereen kijkt tegen het einde van het jaar op. Maar wat kan je nou doen om die laatste paar weken van school te overleven? Of om zoveel mogelijk stress te verminderen?

Genoeg rust nemen is voor veel studenten iets wat ze wel echt nodig hebben. Lekker op hun bed liggen, een serie op of lekker op TikTok scrollen. Leg bijvoorbeeld na school ook eens je laptop weg, ga lekker even een film kijken of misschien wel een boek lezen. Zorg dat je brein rust krijgt, zodat je zelf even kan opladen en daarna weer door kan met school.

Iedereen heeft wel hobby’s, of dat nou sporten of tekenen is, je komt erdoor tot rust. Ga eens na school een half uur aan je hobby, al loop je voor een half uur hard of ga je een sjaal breien. Iets doen waardoor je even school vergeet kan al heel goed helpen om alles van school even te vergeten.

Blijf onthouden; iedereen heeft weleens stress, of ze dat nou laten zien of niet. Nog even volhouden en dan kan je genieten van je vrije tijd. Als je nou echt veel stress hebt en denkt dat je het echt niet gaat halen, ga even langs je SLB’er en praat er samen even over.